Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka na Ukrajině: Na frontě přituhuje, Zelenskyj volá po mírovém summitu

Volodymyr Zelenskyj
Zdroj: Profimedia
válka na ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se během telefonického rozhovoru s americkým prezidentem Joem Bidenem vyslovil pro svolání globálního mírového summitu. Zároveň už předtím podle listu Ukrainska pravda představil deset kritických kroků, jejichž realizace umožní ukončit válku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během hovoru se svým americkým protějškem Joem Bidenem zdůraznil, že Ukrajina usiluje o dosažení míru, a poznamenal, že je důležité konsolidovat mezinárodní úsilí k dosažení tohoto cíle. Z tohoto důvodu během summitu G20 představil mírový plán, který obsahuje deset kritických kroků, jehož realizace podle něj umožní ukončit válku.

Plán na dosažení míru

Patří mezi ně například výměna zajatců podle vzorce "všichni za všechny", prodloužení dohody o vývozu obilí a zemědělských produktů z ukrajinských přístavů na neurčito nebo "radiační bezpečnost" v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně.

Zelenskyj podle listu Ukrainska pravda v tomto směru nyní převzal iniciativu a přišel s návrhem na svolání globálního mírového summitu. Ukrajinský prezident v rozhovoru s Bidenem rovněž informoval o důsledcích ruských raketových útoků, které zničily asi 50 % ukrajinské energetické infrastruktury. Při tom vyzval Bidena, aby udělal vše pro to, aby pomohl chránit civilní obyvatelstvo Ukrajiny a její kritickou infrastrukturu.

"Potěšilo mě, když jsem během konverzace cítil, že naše mírové návrhy jsou vnímány pozitivně. A tohle mi dodává optimismus. Čím rychleji budou body zavedeny, tím silnější budou bezpečnostní záruky pro Ukrajinu a všechny v Evropě," uvedl Zelenskyj na svém Facebooku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy