Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kdo je řezník z Buče: Jméno velitele jednotky, která spáchala masakry na civilistech, je známé

Azatbek Omurbekov  velí nechvalně známé 64. samostatnou motostřeleckou brigádě.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 11 fotografií
válka na ukrajině

Plukovník Azatbek Omurbekov vede 64. samostatnou motostřeleckou brigádu, která obsadila část Kyjevské oblasti na Ukrajině. Právě jeho jednotka měla podle deníku Daily Mirror stát za masakrováním místního obyvatelstva ve městě Buča.

Ruský velitel vojenské jednotky stojící za zvěrstvy ve městě Buča byl jmenován a je veřejně známý. Kyjevské zpravodajské zdroje podle deníku Daily Mirror identifikovaly velitele v oblasti podplukovníka Azatbeka Omurbekova – který vede 64. samostatnou motostřeleckou brigádu, která oblast obsadila. Záběry a fotografie z města nedaleko Kyjeva oblétly celý svět a daly připomenout na podobně hrůzná místa, jako je Srebrenica v Bosně.

Zelenskyj stěží zadržoval slzy

Hromadící se důkazy o válečných zločinech spáchaných ruskými silami v Buči projednala i Rada bezpečnosti OSN. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí navštívil trosky města, přičemž jen stěží zadržoval slzy. Zelenskyj zkoumal zvěrstva poblíž hlavního města Kyjeva a popsal, že mezi mrtvými byly objeveny znásilněné ženy a zavražděné děti.

Ukrajinští představitelé slíbili, že po objevení stovek mrtvých civilistů budou „řezníky z Buče“ lovit. Zelenskyj varoval, že horší důkazy o masovém zabíjení civilistů Moskvou se objeví, až ruský prezident přesune své jednotky na jihovýchod.

Ukrajinští aktivisté identifikovali přítomnost Omurbekovových sil - které jsou normálně umístěny na dálném východě Ruska - a řady dalších ruských vojenských jednotek. Dobrovolnická skupina Tretya Sila oznámila: „V Buči byla vojenská jednotka 51460 z vesnice Kňjaze-Volkonskoje, oblast Chabarovsk... Brzy budou všichni tito vrazi, násilníci a lupiči známí jménem."

Ve městě Buča se podle Ukrajinců nacházely rověž síly z 5. samostatné gardové tankové brigády 36. armády ruského Východního vojenského okruhu, 331. výsadkový útočný pluk 98. výsadkové divize, 137. výsadkový útočný pluk 106. výsadkové divize, 104. a 234. letecký útočný pluk 76. gardové letecké útočné divize, 14 a 45 samostatných strážních brigád zvláštního určení, 63. speciální operační pluk ruské Národní gardy a 155. samostatná gardová brigáda námořní pěchoty Tichomořské flotily.

Masové vraždění bylo součástí ruské taktiky

Dosud nebyli jmenováni žádní velitelé z těchto sil kromě Omurbekova. Rusové bez důkazů uvedli, že za zvěrstva v Buči a na dalších místech jsou odpovědní Ukrajinci. Německá spolková zpravodajská služba (BND) mezitím zachytila rádiové zprávy ruských vojáků, v nichž se hovoří o vraždách civilistů v Buči. Uvedl to týdeník Der Spiegel. Podle něj lze některé ze zachycených rozhovorů mezi vojáky dokonce přiřadit ke konkrétním mrtvým zachyceným na fotografiích.

Podle BND nešlo o náhodné činy nebo o činy jednotlivých vojáků, kteří se najednou vymkli poslušnosti. Podle materiálu vojáci mluvili o zvěrstvech páchaných v rámci svého každodenního působení na okupovaném území s tím, že šlo o cílenou taktiku jak demoralizovat a vystrašit obyvatelstvo od záškodnických akcí.

Nepotvrzená zpráva ukrajinské vojenské rozvědky zároveň uvádí, že Moskva plánuje vyslat do bojů na východě Ukrajiny právě nechvalně známou 64. motostřeleckou brigádu 35. kombinované armády, která se měla dopustit válečných zločinů v Buči.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy