Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hrozí odpálení špinavé bomby na Ukrajině? Putin zvyšuje napětí, myslí si analytik

Špinavá bomba: Sergej Šojgu se podle analytika snaží odvrátit pozornost
Zdroj: Profimedia.cz
válka na Ukrajině

Bílý dům ostře odmítl obvinění Ruska, že se Ukrajina chystá použít špinavou bombu na svém území a pak obvinit Moskvu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v prohlášení na svém Twitteru označil ruská tvrzení za možnou operaci pod falešnou vlajkou a přidal se tak k USA, které obvinily Moskvu, že položila základy pro vlastní eskalaci války. "Z mého pohledu se jedná o rétorickou eskalaci a další zvyšování napětí v reakci na tvrdé odsouzení i rétoriky o nasazení jaderných zbraní ze strany Vladimira Putina a jeho spojenců," okomentoval prohlášení pro eXtra.cz analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v neděli při telefonickém rozhovoru se svými protějšky ze Spojených států, Francie, Británie a Turecka prohlásil, že chce Ukrajina "pravděpodobně použít špinavou bombu".

Jde o operaci pod falešnou vlajkou?

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba celou teorii okamžitě odmítl jako lživou. "Mluvil jsem s ministrem zahraničí USA Anthony Blinkenem. Oba jsme se shodli, že cílem ruské dezinformační kampaně „špinavé bomby“ by mohlo být vytvoření záminky pro operaci pod falešnou vlajkou. Diskutovali jsme také o dalších praktických krocích k posílení protivzdušné obrany Ukrajiny. Ministr potvrdil, že USA v tomto směru nešetří úsilím," napsal Kuleba na Twitteru a přidal se tak k USA, které ruské prohlášení také ihned odmítly, jak uvádí NBC News.

Že jde ze strany Ruska o jakousi záminku a snahu odvést pozornost, si myslí i analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. "Ministr obrany Sergej Šojgu se v tradičním ruském manipulativním přístupu snaží obrátit kartu, když se již měsíce diskutuje o tzv. jaderném terorismu Ruské federace v souvislosti s jadernou hrozbou, ať už spojenou s ruskou okupací ukrajinské jaderné infrastruktury či s přímým nasazením taktických jaderných zbraní, což se vedení v Kremlu snaží rétoricky znormalizovat," vysvětluje Havlíček pro eXtra.cz.

Analytik: Putin zvyšuje napětí

"Z mého pohledu se jedná o rétorickou eskalaci a další zvyšování napětí v reakci na tvrdé odsouzení i rétoriky o nasazení jaderných zbraní ze strany Vladimira Putina a jeho spojenců," pokračuje analytik. "Celou situaci bychom proto měli rétoricky tvrdě odmítnout, ale zároveň velmi podrobně sledovat, abychom předešli další eskalaci z ruské strany," dodává Havlíček.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy