Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Apokalyptická zkáza Mariupolu obrazem: Město je srovnáno se zemí, prostě zmizelo

Rusové tvrdí, že útočí na vojenské síle. Zničené domy lidí a autobusy hovoří jinak.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 38 fotografií
Válka na Ukrajině

Přístav Mariupol je totálně zdevastovaný, připustil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská armáda přibližně půlmilionové město bombarduje od začátku války s takovou intenzitou, že už je poničeno asi devadesát procent budov. Zelenskyj to uvedl v prvním rozhovoru, který poskytl ruským médiím. Ta měla od cenzurního úřadu Roskomnadzor zákaz ho publikovat, nakonec tak ale přece jen učinil portál Meduza.

Mariupol se stal symbolem zkázy, kterou rozsévá ruská invaze na Ukrajině. Město má strategický význam, jeho dobytí by Rusům umožnilo vytvořit pozemní spojení s anektovaným Krymem, ale ukrajinské síly odmítají kapitulovat. V kdysi poklidném přístavu tak dennodenně zuří tvrdé boje. Ruská armáda se proto snaží zlomit odpor bránících jednotek intenzivním bombardováním, které má devastující následky.

"Žádný Mariupol neexistuje. Mariupol je velké město… Je tam půl milionu lidí. Dokážete si představit, že ve městě s půl milionem obyvatel je postiženo 90 % budov? Prostě nejsou. Jsou spálené, zbořené, jsou pryč. Ale proti menším městům zůstaly alespoň nějaké výškové budovy," popisoval Volodymyr Zelenskyj zkázu v rozhovoru pro ruská média. Ta mají přísný zákaz ho zveřejňovat, portál Meduza tak ale učinil navzdory cenzurnímu úřadu Roskomnadzor.

Spálená země

Zelenskyj v rozhovoru popsal i to, jak vypadá město Volnovacha v doněcké oblasti. "Volnovacha? Prostě ne. Spálená země. Prostě spálená země. Absolutně. Není možné to ukázat, protože ani naše populace nemůže vidět, jak to vypadá. Prostě tam nejsou žádné domy. Ve Volnovaše prostě už nic není – žádné ulice, žádné domy. Nic tu není," bědoval ukrajinský prezident.

Zároveň uvedl, že si nepamatuje, že by kdy ruská armáda spáchala něco podobného. "Možná Čečensko. Bylo to tam děsivé, ale tam… Prostě tyhle objemy se nedají srovnávat," řekl Zelenskyj, podle kterého je devastace na Ukrajině páchána v mnohem větším měřítku než v Čečně. Mariupol je toho důkazem.

Obyvatelé města hladoví

Město, nacházející se u Azovského moře asi 50 kilometrů od ruských hranic, mělo před válkou 430.000 obyvatel. Navzdory nemilosrdnému ostřelování se ho podařilo opustit jen několika tisícům lidí. Ve městě je nedostatek vody, potravin a léků a přerušeny jsou dodávky energie i tepla.

Terčem útoku se minulý týden stalo mariupolské divadlo, kde bylo podle tamních úřadů v krytu přes 1000 lidí. Osud většiny z nich je neznámý, 130 osob se podařilo zachránit. Podle ukrajinských představitelů brání záchranářům v přístupu ke krytu ruské ostřelování. Rusko popřelo, že by bombardovalo divadlo či útočilo na civilisty.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy