Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Válka Izraele a Palestiny: Hizballáh má mnohem větší možnosti, přijdou krvavější boje, míní analytik

Zapojení Hizballáhu do války v Izraeli by bylo ničivé.
Zdroj: koláž eXtra.cz/ profimedia
+ Dalších 18 fotografií
válka v izraeli

V důsledku devastujícího výbuchu v nemocnici v Gaze, při němž zahynulo na pět stovek lidí, se napětí mezi Hamásem a Izraelem dále zvyšuje. Íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján po tragédii na síti X uvedl, že „čas vypršel“, dal tak podnět ke spekulacím, že by se muslimská země mohla do současného konfliktu zapojit ve větším měřítku. Informoval o tom britský list Daily Mail. Redakce eXtra.cz mluvila o této možnosti s vojenským analytikem Jiřím Vojáčkem.

Prohlášení íránského šéfa diplomacie přišlo krátce po jeho návštěvě v saúdském městě Džidda, kde se zúčastnil zasedání Organizace islámské spolupráce. Americký prezident Joe Biden byl v tu dobu na cestě do Tel Avivu, kam dorazil ve středu. Násilné protiizraelské a protiamerické protesty se vyskytly v sousedních zemích Libanonu a Jordánsku.

Reakce světa na výbuch v nemocnici v Gaze byly různorodé. Například libanonský Hizballáh vyzval k masovému protestu proti Izraeli a libyjské ministerstvo zahraničí obvinilo Izrael z válečných zločinů. Demonstrace se vyskytly i v mnoha dalších městech, včetně Bejrútu a jordánském Ammánu. Některé protesty následně vyústily v násilí, píše Daily Mail.


Vojáček: Hizballáh toho dokáže mnohem víc

Jestli se Írán zapojí, tak určitě ne přímo, ale přes Hizballáh. Dá se předpokládat, že se teď ze severu Izraele stane mnohem intenzivnější bojová zóna, protože Hizballáh má díky přímé podpoře Íránu mnohem větší možnosti než Hamás, který je pod blokádou Izraele v Gaze a to, co dokázali, je jejich maximum. Hizballáh toho dokáže mnohem víc, protože disponuje i těžkými zbraněmi – například protitankovými a protiletadlovými řízenými střelami,“ míní vojenský analytik Jiří Vojáček, který se o svůj pohled na problematiku podělil s eXtra.cz.

Amírabdolláhjánova návštěva v Saúdské Arábii po tragickém incidentu naznačuje zlepšení vztahů mezi těmito dvěma tradičními nepřáteli, kteří se dříve v tomto roce s Čínou, jako prostředníkem, dohodli na obnově diplomatických vztahů.

Během návštěvy v Saúdské Arábii íránský ministr otevřeně kritizoval Izrael právě kvůli útoku na nemocnici. „Po strašlivém zločinu sionistického režimu při bombardování a masakru více než tisíce nevinných žen a dětí v nemocnici nastal čas pro globální jednotu lidstva proti tomuto falešnému režimu, který je nenáviděnější než ISIS,“ uvedl na sociální síti X a dodal, že „čas vypršel“.


Reakce Saúdské Arábie na útok byla důrazná – země označila výbuch v nemocnici za „ohavný zločin“. Americký analytik Charles Lister zdůraznil, že regionální dynamika je významně narušena a politika Spojených států se zdá být neefektivní. Militantní teroristická skupina Palestinský islámský džihád totiž vyzývá k globálním demonstracím proti izraelskými velvyslanectvími.

Rusko chce důkaz, že Izrael na nemocnici nestřílel

Hluboké obavy v regionu vyvolal útok na nemocnici především v kontextu potenciálního zapojení Íránu a Ruska do konfliktu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová vyzvala Izrael k poskytnutí důkazů o tom, že za útokem nestál. OSN v reakci na krizi vyzývá k vytvoření humanitárních koridorů. Generální tajemník António Guterres zdůraznil, že „útoky Hamásu ze 7. října nemohou ospravedlnit kolektivní trestání palestinského lidu“.

Od úterý je celý sever Izraele vylidněný, vláda nechala tamní obyvatele odjet a připravuje se tam velký boj, skutečná válka se vším všudy. Zapojení Íránu do konfliktu prostřednictvím Hizballáhu bude mnohem krvavější než to, co se stalo doposud. Izrael to bude stát mnohem více peněž, lidí a techniky,“ doplnil Vojáček.


Západní zpravodajské služby však vyjádřily své pochyby, zda byl útok ze 7. října zorganizován Teheránem. Stále jasnější však je, že v reakci na nedávné události Izrael zvažuje pozemní invazi do Pásma Gazy.

Válka v Izraeli

Válku v Izraeli rozpoutalo v sobotu 7. října 2023 palestinské radikální hnutí Hamás, když provedlo rozsáhlé útoky z Pásma Gazy.

Mohlo by vás zajímat:

Hamás | Izrael | Palestina | Pásmo Gazy | Jeruzalém | Blízký východ | Hizballáh | Benjamin Netanjahu | Válka na Ukrajině 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy