Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

V Rusku sílí partyzáni, odpalují vlaky mířící na frontu. Putinova armáda ztratila u Bachmutu 100 tisíc mužů

Podle zdrojů z Ruska shořela lokomotiva a 7 vagónů.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další fotografie
Rusko

Rusko začíná mít problémy nejen na ukrajinských bojištích, ale i na domácí frontě. Zatímco na svérázné zajišťování si poslušnosti na bojištích jsme byli z různých zpráv z ruských řad zvyklí, zdá se, že v zemi poměrně intenzivně roste partyzánský odpor. Dokazují to zprávy, které z Ruska, přes výrazný odpor tamní propagandy, prosakují. Třeba útoky na vlaky, které míří na frontu, jak uvedl The Times.

Brjansk je ruské město vzdálené desítky kilometrů od ukrajinských hranic, přesto jeho obyvatelé nemohou spát klidně. Překvapivě to však není způsobeno útoky z Ukrajiny, ale zřejmě partyzánskými údery přímo z Ruska. Zdá se, že situace je vážná, když už v samotném Rusku, propagandou pevně ovládaném státě, se formuje poměrně silný odpor. Důkazem tohoto odporu je požár a nehoda vlaku u výše zmíněného města. O nehodě píší The Times, které se odvolávají na místního šéfa samosprávy.

Tomu, že nepůjde o útok z ukrajinské strany, nasvědčují i vyjádření ruských oficiálních míst. „Zásah neoprávněných osob do práce železniční dopravy vedl v Brjanské oblasti k vykolejení lokomotivy a sedmi vagónů nákladního vlaku,“ komentuje událost telegramový účet patřící společnosti, která lokomotivu provozovala. Podle informací účtu nepřišel při nehodě nikdo o život.

Řádění partyzánů

Výbuchu si všimli i někteří ukrajinští politici. Náměstek tamního ministra vnitra Anton Geraščenko také tvrdí, že jde o práci partyzánských skupin. „V Rusku roste partyzánské hnutí. Lokomotiva údajně vezla ropné produkty pro zásobování ruské armády,“ napsal si na twitterový účet.

Zprávy přichází v momentě, kdy média uveřejnila zprávy o ruských ztrátách od Johna Kirbyho z Bílého domu. Ten zveřejnil prostřednictvím Reuters informace, podle kterých stály Rusko údery na Bachmut už sto tisíc vojáků. Na osmdesát tisíc jich bylo v bojích zraněno a posláno domů, dvacet tisíc jich putuje do vlasti v igelitových pytlích na mrtvá těla. Rusům tak možná s obřími ztrátami konečně dochází trpělivost.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy