Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

V centru Prahy se sešli podporovatelé Palestiny: Okupace není mír, měli na transparentech

Demonstrace
Zdroj: eXtra.cz/Jiří Masojídek
+ Dalších 12 fotografií
DEMONSTRACE

Na pražském Staroměstském náměstí se dnes navečer sešli podporovatelé Palestiny. Podle odhadu zpravodaje ČTK jich bylo na místě kolem stovky, policie odhad počtu účastníků nechtěla uvést. Po 18:30 se účastníci vydali na pochod k Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše. Na akci, na které se nacházel i reportér eXtra, dohlíží policie, podle jejího mluvčího Jana Daňka se akce obešla bez narušení veřejného pořádku. 

Podporovatelé Palestiny se shromáždili po 17:30 u sochy Jana Husa, kde se mísili s turisty. Podle zpravodaje ČTK měli účastníci palestinské vlajky a transparenty s nápisy Okupace není mír, Izrael zabíjí a Svobodu Palestině. U sochy také vystavili fotografie, které dokumentují důsledky konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Akci pořádala iniciativa Ne naším jménem!, což je Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která už v neděli pořádala na Václavském náměstí vzpomínkovou akci za civilní oběti v Izraeli a Palestině a demonstraci na podporu práv okupovaných Palestinců. Akce v centru Prahy chtějí organizátoři opakovat i v následujících dnech.

Konflikt žen

Podle reportéra redakce eXtra.cz demonstrace proběhla poměrně v klidu, zaznamenán byl pouze menší konflikt dvou žen, do kterého zasáhli policisté a vše uklidnili. Akci přihlíželo s nelibostí několik známých podnikatelů z blízkého Židovského města. Vše ale probíhalo v klidu.


"Máme potřebu tematizovat spoluodpovědnost české politické reprezentace a našich médií. Nepovažujeme za možné a za přijatelné, aby česká politická reprezentace přihlížela izraelským vyjádřením, která vedou ke kolektivní mstě na Palestincích v Gaze. To považujeme za porušení mezinárodního práva," řekl ČTK Zdeněk Jehlička z pořádající iniciativy. Kriticky se vyjadřoval také k tuzemským médiím, která podle něj "papouškují" izraelský postoj a dlouhodobě špatně informují o palestinské otázce.

Útoky Hamásu

Útok palestinského radikálního hnutí Hamás ze 7. října si podle dnešních slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyžádal životy "1 400 Izraelců, možná více". Stovky ozbrojenců Hamásu v izraelském pohraničí vraždily civilisty, včetně žen a dětí, zatímco z Gazy Hamás na Izrael vypálil několik tisíc raket. Na dvě stě lidí unesl Hamás do Gazy jako rukojmí a několik tisíc dalších osob zranil.

Při odvetném izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy zemřelo 3 300 lidí, uvedla dnes podle agentury Reuters palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Zároveň upozornila na akutní nedostatek léků v nemocnicích v Pásmu Gazy a zhoršující se humanitární krizi v této oblasti, kde na území menším než Praha žije přes dva miliony lidí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy