Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Úleva rodinám: Vláda přiklepla příspěvek 5000 na každé dítě. Koho se bude týkat a kdy dorazí

Rodiny si možná přijdou na více peněz.
Zdroj: pixabay
podpora

Vláda se shodla na vyplacení jednorázového příspěvku 5000 korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun za rok. Po dnešním jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda plánuje upravit také pravidla rodičovské. Rodiče s nižším příjmem by mohli mít měsíční příspěvek místo nynějších nejvýš 10 000 korun až 13 000 korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.

Podle premiéra chce vláda balíčkem opatření zmírnit dopady růstu cen. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se příspěvky týkají 2,1 milionu dětí do 18 let a rodiny by měly podporu dostat nejpozději do konce srpna. Příspěvek by měl upravit zákon, který připraví ministerstvo práce. Vláda ho po schválení předloží Parlamentu.

Výplata bude nejpozději v srpnu

"Parametricky jsme hledali správné zacílení. Připravíme jednoduchý speciální zákon. Výplata bude nejpozději do konce srpna, aby výdaje s nástupem do školy bylo možné pokrýt z těchto finančních zdrojů," řekl Jurečka.

Fiala zopakoval, že vláda upřednostňuje cílenou pomoc před plošnou. "Pomáháme těm, kteří si nemohou s dopady poradit sami. Není v možnostech státních financí, a ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu všem, nedávalo byt to smysl, jenom bychom roztáčeli inflační spirálu," řekl premiér.

Také podporu zkrácených úvazků a úpravu rodičovské je nutné upravit novelami. Vláda plánuje motivovat zaměstnavatele úlevami. Rodiče s nižším výdělkem by mohli pobírat měsíčně vyšší rodičovskou než dnes, dostávali by ji ale pak kratší dobu.

Kabinet chce posílit také dotace pro dětské skupiny, využít chce peníze z Národního plánu obnovy a operačních programů. Vyčlenit by se letos mohlo 7,1 miliardy korun.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy