Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tragický domácí porod: Žena měla rodit císařem, do nemocnice nešla, dítě zemřelo

Novorozeně zemřelo při nešťasném porodu.
Zdroj: Profimedia
Úmrtí novorozeněte

Domácí porod za pomoci duly skončil tragédií. Šestatřicetiletá žena rodila doma, ačkoliv lékaři vzhledem k poloze dítěte rozhodli o tom, že by dítě mělo přijít na svět císařským řezem. Žena však nedbala rad lékařů a vše udělala po svém, což se jí krutě vymstilo. Miminko se totiž při porodu udusilo. Podle informací Novinek dostala rodička i dula trest půl roku vězení s ročním podmíněným odkladem od Nejvyššího soudu v Brně za usmrcení z nedbalosti.

Šestatřicetiletá žena a dula dostaly u Nejvyššího soudu podmínku za usmrcení z nedbalosti. Žena, která byla navíc prvorodičkou, totiž i přesto, že jí bylo lékaři řečeno, že bude potřeba kvůli poloze dítěte dostat ho ven za pomoci císařského řezu, nedbala těchto připomínek. Místo toho rodila doma za pomoci duly ve 41. týdnu těhotenství.

Bohužel, miminko se během porodu začalo dusit a zemřelo. „Rodička přistoupila k domácímu porodu, a to i při existenci jednoznačných rizik vyplývajících ze spojení souhrnu komplikací, na což byla zdravotnickým zařízením výslovně upozorněna. Toho však nedbala, nevyužila již objednaného příjmu ve zdravotnickém zařízení a plánovanému postupu predikovanému zdravotnickým zařízením se úmyslně vyhnula,“ uvedli podle Novinek soudci.

Proti rozsudku se ženy odvolaly

„Vzhledem k okolnostem bylo nezbytné odborné vedení porodu ve zdravotnickém zařízení, které před porodem ani v jeho průběhu nekontaktovala. Dula prvorodičky, bez zdravotnického vzdělání, překročila dohodnuté povinnosti, když u rodičky prováděla vyšetření ke zjištění připravenosti rodičky k porodu, přičemž si byla vědoma nefyziologické polohy dítěte a existence rizika pro plod,“ prozradila pro již zmíněný web mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková.

Obě ženy se proti rozsudku odvolaly, dula uvedla následující: „Jako dula nemůže být činěna odpovědnou za výsledek porodu jiné ženy, které jsem poskytovala pouze takovou péči, kterou si žena přála.“ Senát Nejvyššího soudu ovšem jejich námitky smetl ze stolu.

Podobný případ

Dula už v minulosti za sebou měla podobný smrtelný případ. „Dula, tedy osoba bez jakékoli kompetence k poskytování zdravotnických služeb a výkonů, rodičku vaginálně vyšetřila a realizovala úkony při extrahování hlavičky dítěte z porodních cest matky, čímž aktivně vstoupila do procesu porodu. Obě obviněné věděly, že svým jednáním mohou ohrozit život dítěte, ale bez přiměřených důvodů spoléhaly, že jej nezpůsobí,“ doplnil soud. O úmrtí miminka i soudu informovala také Česká tisková kancelář.

Ženy uznal vinnými z usmrcení z nedbalosti již dříve okresní a poté krajský soud v Českých Budějovicích. Šlo o porod koncem pánevním, což byl podle lékařů důvod k porodu císařským řezem. "Obě obviněné z hlediska vědomostní složky zavinění věděly, že svým jednáním mohou ohrozit život dítěte, ale bez přiměřených důvodů spoléhaly, že jej nezpůsobí," doplnila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy