Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tragická nehoda autobusů na D2: V autobusech jeli lidé 25 národností, jedna žena leží na ARO

Dva autobusy se střetly při nehodě na D2 poblíž Brna.
Zdroj: Twitter Policie ČR
+ Další fotografie
nehoda

Mimořádně složité vyšetřování bude provázet tragickou nehodu dvou autobusů na dálnici D2 nedaleko Brna. Jeden z řidičů při srážce přišel o život a 76 cestujících utrpělo zranění. Vyšetřování je komplikováno skutečností, že lidé na místě pocházeli z 25 různých zemí, včetně Nigérie a Venezuely. Ti všichni teď budou muset být vyslechnuti policií. Svědecké výpovědi budou přitom ve vyšetřování hrát významnou roli. Policie rovněž prověřuje, co za srážkou autobusů stálo, píše server iDnes.cz.

Podle ředitelky záchranky Jihomoravského kraje Hany Albrechtové na pomoc dorazilo 26 zdravotnických posádek, včetně tří vrtulníků. Pomoc při zásahu rovněž poskytly soukromé zdravotní služby a sanitky. „Ošetřili jsme 77 pacientů, z toho jeden zemřel. Čtrnáct bylo v těžkém stavu. Pacienty se nám dařilo odsunovat do nemocnic, kde byly aktivovány trauma plány, byli tam přichystáni na velký počet zraněných,“ řekla Albrechtová zpravodajskému webu iDnes.cz.

Celá akce byla dokončena za méně než dvě hodiny, kdy byl odvezen poslední pacient. Dva zranění byli podrobeni operacím, ostatní zůstávají ve stabilizovaném stavu, včetně pěti dětských pacientů. Podle zástupce hasičů Radka Miškaříka šlo o jeden z nejsložitějších zásahů za posledních několik let. Při zásahu se zapojilo 15 jednotek hasičů. Místo nehody bylo rozděleno na dvě sekce podle autobusů a hasiči museli vyprostit celkem 12 uvězněných osob. Mezi přítomnými na místě bylo zastoupeno 25 různých národností. Dálnice byla po nehodě několik hodin uzavřena v obou směrech.

Nejméně jedna žena stále bojuje o život

Policie prověřuje, zda příčinou srážky autobusů byla řidičova indispozice, technická závada, nadměrná rychlost nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti. Vyšetřovatelé uvedli, že k nehodě pravděpodobně přispěly i únava a horké počasí. Důležitým faktorem byly také časté kolony v tomto úseku. Klíčové bude také zjištění, jak rychle řidiči reagovali na vzniklou situaci – jednou z vyšetřovacích verzí je mikrospánek jednoho z řidičů, uvedl server CNN Prima News.

Ten samý web také přinesl svědectví muže, který v okamžicích před srážkou projížděl stejným místem.Ty autobusy mě přímo předjížděly. A potom jsem jen viděl, jak do sebe buchly. Více než 100 kilometrů za hodinu jet nemohly,“ svěřil se řidič.

V brněnských nemocnicích zůstávalo dopoledne po nehodě 23 pacientů. Nejzávažněji zraněnou osobou je žena hospitalizovaná na ARO fakultní nemocnice v Bohunicích, která stále bojuje o život. Další pacienti jsou stabilizováni nebo byli propuštěni.

Mluvčí FN Brno Veronika Plachá uvedla, že žena s vážnými poraněními byla ihned převezena na operační sál a čekají ji další operace. Dětská nemocnice má ve své péči tři děti, které se nacházejí na jednotce intenzivní péče, ale jsou mimo ohrožení života. Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) přijala sedm pacientů, z nichž čtyři byli již propuštěni. Tři pacienti zůstávají na jednotce intenzivní péče. Brněnská vojenská nemocnice má ve své péči dva pacienty – stejně jako zařízení v Břeclavi.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy