Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tahanice o zásah: Policisté vrací úder Karlově univerzitě, její nařčení označili za nesmysl

+ Dalších 10 fotografií

Vlna kritiky se snesla na policisty kvůli zásahu na pražské filozofické fakultě, kde střelec zabil 14 lidí.  Nit suchou na nich nenechal ani poslanec ANO Jan Richter. Podle něj nechali policisté jeho dceru "takřka vykrvácet." Ještě předtím vydala svou verzi událostí sama Univerzita Karlova. Policie však obvinění z pochybení odmítá. "V tuto chvíli neexistují žádné nové pochybnosti o správnosti postupu policistů," řekl pro eXtra policejní mluvčí Jan Daněk.

Zásah policejních složek na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je nyní veřejností ostře sledovanou kauzou. Poté, co policie na úterní tiskové konferenci zveřejnila další podrobnosti ohledně zásahu, zveřejnila na webu svůj popis událostí sama Univerzita Karlova. V něm se uvádí, že operátoři na tísňové lince volajícím nevěřili a po prvním telefonátu přes slib nezavolali zpět, policisté neřekli vrátným v budově, koho přesně a proč hledají, nebo že policisté odmítli nabízenou pomoc proděkana Berounského.

Policie přiznala nedostatek v komunikaci

Policisté se však kritice brání s tím, že celý zásah byl prověřován. "Situace, které jsou v prohlášení Univerzity Karlovy (UK) uvedeny, byly prověřovány v rámci vyhodnocení Úřadu vnitřní kontroly. Policisté hledali muže, který má chtít spáchat sebevraždu, a takto i věc na místě komunikovali," vysvětluje pro eXtra.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk.

"Na tiskové konferenci jsme přiznali nedostatek v komunikaci s vedením Univerzity Karlovy, ale je potřeba mít na paměti, že hlídka na místě získala relevantní informace od relevantních osob – zaměstnanců fakulty. Tyto osoby hovořily o tom, že jde skutečně o studenta fakulty, jehož studium probíhá výhradně v Celetné ulici. Na základě takto získaných informací se hlídka vydala tyto prověřit s cílem co nejdříve najít muže, který hrozí sebevraždou a může být ozbrojen. Tyto informace nebyly předány vedení fakulty a zde vidíme prostor ke zlepšení," sypou si policisté přece jen popel na hlavu.

Hovory, o kterých univerzita hovoří ve svém prohlášení, si prý poslechli a prověřili správnost postupu operátora. "Na základě toho můžeme konstatovat, že postup operátora tísňové linky byl správný a nebyl nedůvěřivý. Chápeme však, že člověku vystavenému takové stresové situaci může získávání nezbytných informací takto připadat," pokračuje Daněk.

Policie prý jednala správně

S univerzitou prý policisté stále komunikují. "Nad rámec uvedeného můžeme sdělit, že s UK jsme v každodenním kontaktu. O jakýchkoliv pochybnostech ze strany filozofické fakulty o našem postupu jsme až do mediálního prohlášení UK neměli jakékoliv informace," uvádí Daněk.

Celkově si však za prací svých policejních kolegů stojí. "Shrneme-li výše uvedené, v tuto chvíli neexistují žádné nové pochybnosti o správnosti postupu policistů," dodal policejní mluvčí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy