Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Stůj ti říkám! Na zemědělce se slámou se seběhla skupina strážníků, jeden z nich sahal po zbrani

+ Dalších 144 fotografií

Zemědělci s technikou vyrazili v brzkých ranních hodinách do Prahy. Protestní akci svolali na čtvrtek představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu. V ulicích byla i policie, která musela krátce před sedmou zasáhnout proti řidiči, který vysypal hnůj před Strakovkou. Podle videa, které získala redakce eXtra, byl problém i s traktoristou, který pokládal balíky slámy.

"Zemědělci na nábřeží Edvarda Beneše vysypali hnůj a zkomplikovali tím městskou hromadnou dopravu. Situace komplikuje i individuální dopravu. Věc řeší policisté a vyzýváme motoristy, aby se oblasti vyhnuli," uvedla Policie ČR na sociální síti X krátce před sedmou hodinou ranní. Kromě zmíněné kupy hnoje jsou v centru města i balíky slámy. Řidič podle informací zasypal hnojem i tramvajové koleje, okolí Strakovky tak bylo ucpané.

Ruka na pouzdru od zbraně

Redakci eXtra.cz se podařilo získat video ze situace, která před Úřadem vlády nastala. Na záběrech je patrné, že se policie ihned snažila řidiče se slámou zastavit. "Zastavte," křičí v pozadí strážnice. Traktorista však pokračuje v práci, což rozčílí zbytek mužů zákona. V jeden moment dokonce jeden z nich sahal po zbrani. Nakonec ji však nevyndal z pouzdra a nepoužil. "Stůj, ti říkám" křičel na traktoristu. "Jménem zákona otevři to auto," pokračují pokyny směrem k řidiči, který nakonec vystupuje. Někteří policisté byli připraveni na vše, na jednom záběru je vidět, jak si jeden z nich skládá teleskopický obušek.

"Řidiče, který vysypal hnůj na silnici, zajistili a na osobní svobodě omezili policisté z ochranné služby. Je podezřelý z několika přestupků," uvedla na X Policie ČR v souvislosti s hnojem před Úřadem vlády. Krátce před dvanáctou hodinou pak zemědělci hlasitě křičeli směrem k Úřadu vlády: "Vylezte ven, vy šmejdi!"

Setkání s ministrem Výborným

V poledne se s nespokojenými zemědělci setkal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Ten demonstrujícím zopakoval, že vláda letos přidá peníze na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění u zaměstnanců. Protestující ho překřikovali, ministr několikrát žádal o klid, uvedla ČTK.

V galerii se můžete podívat, jak to v Praze vypadalo

Související články

Další články

Nejnovější kauzy