Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Střelba na Filozofické fakultě dosáhla míry masakrů v USA. Útočník napodobil vraha z Connecticutu

Jen díky zásahu policie na Filozofické fakultě nezemřelo více lidí. I tak je závěrečná bilance děsivá.
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 41 fotografií
školní masakry

Tragédie, která se ve čtvrtek odpoledne odehrála v hlavní budově pražské Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, nemá v českých novodobých dějinách obdoby. To, co se dosud dělo pouze v zahraničí, se odehrálo i v České republice. Čtyřiadvacetiletý střelec na akademické půdě chladnokrevně připravil o život 14 nevinných lidí a desítky jich zranil. O situaci na místě informovala policie na síti X. Redakce eXtra.cz vám nyní přináší přehled nejznámějších školních masakrů, které se podobají tomu v Praze.

Útok na Filozofické fakultě

Ve čtvrtek 21. prosince se historie České republiky navždy rozdělila na dobu před a po masakru na Filozofické fakultě v Praze na náměstí Jana Palacha. Čtyřiadvacetiletý student David K. na akademické půdě doslova popravil 14 lidí a 24 jich zranil. Následně si sám vzal život.

Ke střelbě došlo nejen uvnitř budovy. Útočník se následně přesunul na střešní ochoz, odkud střílel na další nevinné lidi na ulici. Jako první o útoku informovala Policie České republiky na sociální síti X, jejímž prostřednictvím i nadále přináší nejčerstvější informace k činu.

Hrůzný čin, k němuž došlo pouhých pár dní před vánočními svátky, je srovnatelný se školními masakry, ke kterým v uplynulých letech docházelo v Americe. K nejznámějším patří například masakr na střední škole Columbine v Coloradu, střelba na Virginia Tech ve Virginii, útok na základní škole Sandy Hook v Connecticutu a mnoho dalších.


Masakr v Columbine

„Nenávist! Jsem plný nenávisti a miluju to! Nenávidím a přeju si, aby to ostatní věděli. Jsem rasista a je to v pořádku… Vím, jací lidé jsou a proč, a nemůžu to snést. Mám rád nacisty, jejich víru, co udělali, co chtěli… Bude to zatraceně těžké vydržet do dubna,“ napsal si do svého deníku student Eric Harris. „Mrtví lidé jsou nejlepší společníci,“ uvedl ve svém deníku Dylan Klebold, druhý z vrahů na columbinské střední.

K masakru, na který se útočníci připravovali několik měsíců, došlo 20. dubna 1999. Dva osmnáctiletí mladíci Eric Harris a Dylan Klebold nejdříve nainstalovali po domácku vyrobené bomby do školní jídelny, ty selhaly, vrazi ale měli záložní plán, začali bezhlavě střílet do bezbranných studentů a učitelů. O život připravili více než dvacet lidí a stejný počet zranili. Následně spáchali ve školní knihovně sebevraždu.


Střelba v Sandy Hook a útoky na Virginia Tech

Krizové linky

Krizová linka SPIS pro blízké a pozůstalé:

227 272 225

Linka bezpečí pro děti a mládež:

11 61 11

Linka první psychické pomoci:

11 61 23

Modrá linka:

608 902 410 nebo 731 197 477

Pražská linka důvěry:

222 580 697

In IUSTITIA

773 177 636 nebo 800 922 922

K masové vraždě v základní škole Sandy Hook v Newtownu v Connecticutu došlo ráno 14. prosince 2012. Dvacetiletý Adam Lanza přišel do budovy ozbrojen útočnou puškou. Poté, co ráno doma zavraždil svou matku, připravil ve škole o život dvacet dětí a šest učitelů. Bezprostředně poté spáchal sebevraždu.

K dalšímu hrůznému činu došlo 16. dubna 2007 v kampusu Virginia Polytechnic Institute and State University v Blacksburgu ve Virginii. Za jedním z nejbrutálnějších školních masakrů v historii USA stál třiadvacetiletý Seung Hoi-Cho. Vrah zaútočil hned dvakrát v rozestupu pár desítek minut. Podle informací CNN za tu dobu stihl postřílet 32 lidí a dalších 17 zranil. Nakonec si sám vzal život.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy