Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Spory mezi Zelenským a šéfem armády dosáhly vrcholu. Zalužnyj zpackal ofenzivu, říká Andor Šándor

Zelenskyj nejspíš odvolá šéfa armády. Zalužnyj zpackal ofenzivu a mluví do politiky, říká Andor Šándor
Zdroj: Profimedia/Koláž eXtra.cz
+ Další 2 fotografie
ukrajina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má dlouhodobé spory se šéfem armády Valerijem Zalužným. V pondělí si ho měl podle CNN povolat do své kanceláře a říct mu, že je vyhozen. Jeho odvolání však má začít platit až po vydání prezidentského dekretu. Pokud by se zprávy potvrdily, šlo by o největší změnu v ukrajinské armádě od počátku ruské invaze. "To není nic neobvyklého, že politické vedení během války odvolává velitele... Otázkou v tuto chvíli je, zda má Zelenskyj adekvátní náhradu," komentoval krok pro eXtra.cz bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Šéf ukrajinské armády Valerij Zalužnyj byl v pondělí povolán na schůzku do prezidentské kanceláře, kde mu měl prezident Volodymyr Zelenskyj sdělit, že je vyhozen. Alespoň podle CNN, která se odvolává na dva zdroje obeznámené s touto záležitostí po týdnech rostoucích spekulací o napětí mezi Zelenským a jeho vrchním velitelem.

Formální oznámení však nebylo učiněno, což znamená, že Zalužnyj je stále ve funkci, nicméně prezidentský dekret se očekává do konce týdne, což by byl největší personální vojenský otřes ze strany Zelenského od začátku ruské totální invaze před téměř dvěma lety.

Pověsti o schůzce a odvolání Zalužného se v pondělí večer rozšířily na sociálních sítích a dodaly důvěryhodnosti roztržce, která se mezi prezidentem a vrchním velitelem spustila po loňském neúspěchu ukrajinské protiofenzívy.

Andor Šándor: Zalužnyj zpackal ofenzivu

Podle vojenského analytika Andora Šándora jde o standardní událost. "To není nic neobvyklého, že politické vedení během války odvolává velitele. Udělal to Churchill, stejně tak Hitler odvolával své polní maršály hned poté, co byli poraženi u Moskvy, a dělali to i sovětští generálové. Otázkou v tuto chvíli je, zda má Zelenskyj adekvátní náhradu. Možná generál Oleksandr Syrskyj, nebo relativně mladý šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov by ho byli schopni nahradit," myslí si Šándor.

Zalužnyj má podle něj sice velkou kredibilitu na Ukrajině, ale letní protiofenzivu prý "zpackal". Navíc se začal vyjadřovat i politicky, což v této válce není jeho role. Na ukrajinskou veřejnost to vzhledem k popularitě Zalužného nebude mít ideální dopad.

"Zelenskému to může uškodit s ohledem na to, čeho budou Ukrajinci chtít vojensky dosáhnout. Může to souviset s celkovou změnou strategie. Zelenskyj může mít pocit, že na strategickou obranu bude mít někoho lepšího. Každopádně my nevíme, co se děje v tom vrchním etalonu ukrajinské politiky. Jsou tu i spory mezi starostou Kyjeva Vitalijem Kilčkem a Zelenským, kdo ví, co vše za tím je," míní Šándor.

Za situace, kdy se rozhodlo, že prezidentské volby na Ukrajině se nejspíš konat nebudou, zároveň Zelenského obava ze silného kandidáta, kterým by Zálužnyj mohl být, podle Šándora odpadá.

Nehraje však aktuální vývoj na Ukrajině Rusům do karet? "Vše, co bude zpochybňovat jednotu Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi, budou Rusové využívat. O tom není pochyb. Až budoucnost ukáže, zda to byl špatný krok, anebo se tam dostane někdo jiný, kdo bude lépe schopen těm ukrajinským vojskům vyhovovat. Zalužnyj začal západním stylem a příliš dobře to za mě nevedl. Roli může hrát i to, že situace se pro Ukrajinu nevyvíjí úplně pozitivně," dodal Šándor.

Jiří Vojáček: Zalužného mohli podržet spojenci v NATO

Dramaticky situaci na Ukrajině nevidí ani analytik Jiří Vojáček. "K několika změnám v nejvyšším velení ruské i ukrajinské armády už během války došlo, je to zřejmý důkaz toho, že ani jedna strana není zcela spokojená s průběhem bojů. Rusové, jako každá de facto diktatura, to mají snazší, protože o tom, co se stane, rozhoduje úzká skupinka lidí. Demokratická Ukrajina, jejíž vrcholní představitelé vzešli z voleb tak, jak to známe na Západě, mají ale k lidem mnohem větší zodpovědnost. Zelenskyj i Zalužnyj jsou si toho jistě vědomi," uvádí Vojáček pro eXtra.cz.

"Pokud jde o konkrétní důvody neodvolání generála (v době konání rozhovoru nebyly ještě informace o odvolání potvrzené, pozn. red.), shledávám dva. Buď prezident to odvolání pod tlakem odložil, anebo Zalužného, který má vysoký kredit mezi veliteli v NATO, podrželi spojenci. Tak jako tak věřím, že inteligenčně i emocionálně je na tom Zelenskyj mnohem lépe než sedmdesátiletý Putin a že jeho rozhodnutí budou správná, nebo minimálně zdaleka o dost méně chaotická, než jaká přijímá šéf Kremlu," dodává vojenský analytik.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy