Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Soudruzi, neprasečte, potřebujeme taky nějaký živý! eXtra.cz navštívilo místo brutálního masakru skautů

Místo masakru připomínají dva kříže.
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek
+ Další 4 fotografie
masakr v jizerkách

Čtyřiadvacátý duben je mezinárodním dnem skautů, jedné z největších mládežnických organizací v Česku. Jen zde se sdružuje přes sedmdesát tisíc zaregistrovaných členů ve více než dvou tisících oddílech. Za minulého režimu ale neměla organizace hlavně kvůli své svobodomyslnosti na růžích ustláno a její členové museli čelit utlačování, šikaně a dost často i násilí. Jedna z nejhorších událostí v dějinách skautu se odehrála v roce 1949 a redakce eXtra.cz se na místo hrůzného činu vypravila.

Je to jeden z nejtemnějších příběhů, které se se skautskou organizací v Česku pojí. Skupinka skautů, která chtěla po revolučním roce 1948 opustit Československo, kde vládli komunisté a skauti zde rozhodně nebyli vítáni, byla brutálně rozprášena SNB. Tehdejší četníci mají na svědomí několik zničených mladých životů. Ti, které zbaběle nepostříleli, skončili na roky v pracovních táborech a se zničenými životy. Nakonec se ukázalo, že celou akci přichystala tehdejší Státní bezpečnost.

Na začátku byla parta chlapců ze skautského oddílu ze Železného Brodu v Jizerských horách. Všem kolem dvaceti let až na místního pětatřicetiletého učitele Jiřího Habu. Parta se rozhodla, že chce z Československa odejít. To ale oficiální cestou nešlo, skauti chtěli tedy přejít hory do sousedního Německa. Postavili si v Jizerských horách tábor, kde čekali na údajné převaděče. Místo nich ale přišla zrada.

Zrádce ve vlastních řadách

Zrádcem byl přímo jeden z nich. Jiří Hilger, který se tvářil jako jeden z nich a dokonce předstíral, že je agent americké tajné služby, byl ve skutečnosti konfidentem StB. Právě Státní bezpečnosti byli skauti obrovským trnem v oku a potřebovala záminku, která by státnímu aparátu dala moc skautskou organizaci zrušit. A právě vykreslení skautů jako agresivních útěkářů, kteří plánují diverzní akce, byla ideální příležitost.

Skauti se rozhodli, že poslední dny před přechodem do Německa stráví v horách, aby nebudili zbytečnou pozornost. Měli tam čekat na převaděče, které měl podle svých slov zorganizovat právě zrádce Hilger. Místo toho ale na své kamarády poslal četníky. Nedaleko obce Desné, poblíž vodní nádrže Souš, se pak odehrál ten nejhorší scénář, který hochy mohl potkat.

Masakr za rozbřesku

Posuďte sami z výpovědi jednoho z pamětníků celé akce, Radomila Raji, který měl to štěstí a celou akci přežil. „Ráno naše tábořiště obstoupili, dostali rozkaz, aby zahájili palbu, až se bude rozednívat, aby to tam vystříleli,“ popisuje Raja v rámci příběhů Paměť národa, kde byly uveřejněny audionahrávky jeho vyprávění. Celkem na osm skautů přišlo 24. července 1949 do lesa nad Desné asi sedmdesát esenbáků z blízkého Frýdlantu a Liberce. Proti lehce ozbrojeným klukům si přitáhli dva kulomety.

„Pak nás vyzvali, abychom vyšli ven ze stanů, položili nás obličejem na zem, jeden chyběl, Jirka Haba. A jak jsme tam leželi, tak na nás jeden policajt vystřílel zásobník, vedle mě zastřelili Tomáše Hübnera, mě postřelili ještě do nohou, ostatní taky. Když měnil zásobník a chtěl pokračovat, tak ho někdo okřikl: Soudruhu, už neprasečte, potřebujem nějaký živý taky," říká pamětník Raja v rozhovoru. Jediný, kdo se ze skautů odmítl vzdát, byl Haba. Začal po policistech střílet z pistole.

“Policajti se stáhli a přivlekli další techniku, kulomety a toho Jiříka Habu tam úplně rozstříleli,” popisuje pamětník hororové letní ráno z roku 1949. Vedle Haby zabili také Tomáše Hübnera, když do skautů, kteří se vzdali, začali opětovně střílet. Další z hochů zranili. Ty, kteří přežili, čekal komunistický lágr. Estébáci mohli slavit, akce klapla na jedničku a cesta k rozprášení silného železnobrodského skautského oddílu byla volná. Jen pro zajímavost uvádíme zprávu, kterou otiskl tehdejší tisk. Události tam vypadají o poznání jinak.

Úryvek z dobových novin (zdroj: deník.cz):

24. července v časných ranních hodinách byl soustředěn útok jednotek Sboru národní bezpečnosti k likvidaci nebezpečné skupiny diversantů operujících v Jizerských horách. Na základě upozornění slovenského lesního dělníka byla ve spolupráci frýdlantské a liberecké služebny SNB zahájena akce Jizerka směřující proti zrádcům a rozvratníkům, kteří se zde opevnili v několika bunkrech a chystali se pomocí pancéřových pěstí a dalších zbraní - a pod vedením agenta CIA - podpořit připravovaný protivládní převrat. Diversní skupina byla v lesích vypátrána, obklíčena a k dobytí bunkrů, ze kterých diverzanti zahájili palbu, musely být použity i dva lehké kulomety. Část vzbouřenců se po dlouhém boji vzdala, ale jejich vůdce Jiří Haba jednoho ze vzdávajících se záškodníků Tomáše Hübnera zezadu zastřelil a potom sám spáchal sebevraždu. Robert Hofrichter, Josef Veselý, Jindřich Kokoška, Jiří Majer a Radomil Raja byli zatčeni.

​Na místě, kde k masakru došlo, jsou dnes dva malé křížky. Zdobí je nášivka Železný Brod pocházející ze skautského kroje, dvě skautské lilie na každém z křížů a jména těch, kterým se touha po svobodě stala osudnou. Jiří Haba a a Tomáš Hübner.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy