Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Sníh a mráz na Slovensku: V červenci tam mají bílo, záchranáři vydali výstrahu

Sníh na Slovensku: V Tatrách je na konci července úplně bílo
Zdroj: Profimedia
Počasí

Počasí v horách je nevyzpytatelné. Ve slovenských Vysokých Tatrách na konci července nasněžilo a lidé by měli v polohách nad 2 000 metrů nad mořem dbát zvýšené opatrnosti, jak varuje na svých stránkách slovenská horská záchranná služba.

Na konci července překvapil slovenské hory sníh. „Ve středu vpodvečer začalo na hřebenech Tater sněžit,“ uvedl slovenský web Imeteo. „Sněžilo nejen na Lomnickém štítě, kde se dokonce vytvořila sněhová pokrývka, ale zasněžené bylo také Lomnické sedlo,“ uvádějí meteorologové.

Velmi chladný vzduch začal do Evropy proudit ze Severního moře. „Výkyvy počasí jsou sice během léta běžnou záležitostí, tentokrát ovšem výrazné ochlazení a srážky způsobily, že se do několika evropských pohoří vrátil sníh. Teploty se navíc pohybují 8 až 13 stupňů pod dlouhodobým standardem,“ popisují dále meteorologové.

Sněžilo i v Německu

„Ve vysokých polohách nad 2 000 metrů nad mořem se místy vyskytují sněhová pole. Zrána je na některých lokalitách sníh zmrzlý a nebezpečný. Doporučujeme mít ve výbavě turistické paličky nebo cepín a zvýšit opatrnost při pohybu,“ uveřejnila výstrahu slovenská horská záchranná služba.

Slovensko ale není jedinou zemí, kterou překvapil na konci července sníh. Vpád studeného vzduchu zaznamenali také v Německu a na hoře Zugspitze napadlo pět až deset centimetrů sněhu.

To vše v období, kdy naopak jih Evropy trápí extrémně vysoké teploty dosahující i hodně nad čtyřicet stupňů.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy