Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Sníh a ledovka trápí Česko. Počasí už si vyžádalo oběť, na mnoha místech došlo k vážným nehodám

Počasí: Sníh a ledovka komplikují dopravu. Jeden člověk zemřel
Zdroj: profimedia.cz
Počasí

Česko v posledních hodinách trápí sníh a ledovka. Na mnoha místech Česka počasí zkomplikovalo dopravu. Meteorologové na sociální síti X hlásí, že „situace naštěstí není kalamitní, ale lokální problémy se vyskytují".

Ve středu ČR nejprve zasypal sníh a později vznikla ledovka, která trápí celé Česko. Meteorologové hlásí, že se však nejedná o kalamitní stav.

Situace na území Čech není naštěstí kalamitní, i když lokální problémy se samozřejmě vyskytují. I zde se ale občasný déšť vyskytovat bude, neměl by být ale už plošného charakteru. Situace se ještě ale může a lokálně i bude komplikovat. Podle informací z terénu to vypadá, že velmi zodpovědně a profesionálně byli na tuto situaci připravení silničáři, kteří patrně výrazně přispěli k průjezdnosti hlavních tahů. Velký pozor ale na silnicích nižších tříd, které se často neupravují,“ uvádějí meteorologové na sociální síti X.

Varování před ledovkou

Varování před ledovkou navíc stále platí. „Hlavní pozornost se pozvolna přesouvá do severní a severovýchodní poloviny ČR. Sněžení se vlivem narůstajících teplot ve vyšších vrstvách atmosféry postupně mění v mrznoucí déšť i v oblasti Karlovarského kraje, Ústeckého a Pardubického kraje, východních Čech, Vysočiny a severní poloviny Moravy,“ uvádějí meteorologové.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se budou teploty v Česku do konce týdne pohybovat kolem nuly, v noci pak mohou klesnout i k minus deseti stupňům Celsia. O víkendu mohou přijít mrznoucí mlhy. Na začátku příštího týdne přijde oteplení.

Úmrtí

Sníh a ledovka komplikují dopravu po celém území České republiky. Ve středních Čechách došlo k nehodě, při níž zemřel jeden člověk. „Stalo se to na Rakovnicku u Svojetína. Řidič dodávky dostal smyk a sjel ze silnice. Jeden ze spolujezdců byl převezen do nemocnice v Praze s vážnými zraněními, kde ale po několika hodinách zemřel,“ upřesnila uvedla mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy