Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Sněmovna řeší manželství pro všechny: Klíč k zákonu má v rukou Babiš

Manželství pro všechny: Sněmovna řeší dlouho očekávaný zákon, klíč má v rukou Andrej Babiš
Zdroj: Petr Hloušek/Právo /Profimedia/Koláž eXtra.cz
+ Další 2 fotografie
manželství pro všechny

Dlouho očekávaný zákon o možnosti svazků gayů a lesbiček ve středu řeší Poslanecká sněmovna. Na stole je několik variant od rovnocenného manželství až po spíše kosmetické úpravy. Hlavní bude, jak se k celé věci postaví Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. "Neexistuje jediný rozumný důvod, proč by měly být rodiny, páry a děti děleny na dvě kategorie. Dnes si přejeme, aby Poslanecká sněmovna udělala radost statisícům lidí v naší zemi," uvedl pro eXtra.cz Filip Milde z organizace Jsme fér, která za stejnopohlavní svazky bojuje.

Sněmovna by měla dnes schvalovat poslaneckou novelu o uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro páry stejného pohlaví. Ke hlasování se však vzhledem k omezenému času možná nedostane.

Novela občanského zákoníku o manželství i pro dvojice stejného pohlaví Sněmovnu dělí. Není jisté, zda ji poslanci v nějaké podobě přijmou. Zastánci argumentují zejména narovnáním práv lidí, odpůrci zase trvají na tradičním pojetí manželství jako svazku muže a ženy. Ve hře je i několik poslaneckých úprav, podle nichž by homosexuálové a lesbičky mohli místo do manželství vstupovat do partnerství se všemi právy manželů, nebo aspoň s většinou z nich. V této souvislosti se poslanci zase neshodnou na právech k dětem.

Jak se rozhodne Andrej Babiš a hnutí ANO?

Ústavně-právní výbor nedal kladné stanovisko k žádnému z pozměňovacích návrhů a už dříve odmítl podpořit i původní znění novely. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. Pokud by hlasování na plénu dopadlo stejně jako v právním výboru, mohly by stejnopohlavní páry dál uzavírat nynější registrované partnerství. Registrovaní nemají například společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Adopci dětí zákon registrované dvojici neumožňuje.

Klíčem k tomu, zda se manželství pro všechny schválí, je postoj hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše. Hnutí ANO podporuje narovnání práv pro páry stejného pohlaví, řekla na tiskové konferenci před začátkem jednání Sněmovny předsedkyně klubu Alena Schillerová. Klub podle ní většinově podpoří některé kompromisní pozměňovací návrhy, které tato práva narovnávají.

Klub hnutí ANO podle Schillerové o manželství pro všechny poměrně dlouze jednal. Jedná se o hodnotovou otázku, poslanci budou hlasovat volně, uvedla. Klub podle ní většinově podpoří některé pozměňovací návrhy, zároveň platí, že pro většinu z poslanců ANO je manželství svazek muže a ženy. Schillerová věří, že Sněmovna narovnání práv schválí.

Filip Milde: Neexistuje důvod k dělení na dvě kategorie lidí

"Jako tisíce rodin s dětmi, které tvoří dvě matky nebo dva otcové, desetitisíce gay a lesbických párů a většina naší země, si přejeme, aby dnes bylo přijato manželství pro všechny páry. Neexistuje jediný rozumný důvod, proč by měly být rodiny, páry a děti děleny na dvě kategorie. Dnes si přejeme, aby Poslanecká sněmovna udělala radost statisícům lidí v naší zemi," komentoval pro extra.cz hlasování Filip Milde z organizace Jsme fér, která uzákonění stejnopohlavních svazků dlouhodobě podporuje.

Sňatky lidí stejného pohlaví na celostátní úrovni nyní umožňuje ve světě 37 zemí. Zatím poslední zemí, kde byla schválena možnost sňatků lidí stejného pohlaví, se letos v polovině února stalo Řecko. V celé Evropě je těchto států 21, v Evropské unii 16. Většina z nich umožňuje i adopci dětí homosexuálními páry.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy