Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ruští zpěváci mají v Praze utrum: Oslavují Putina a podporují válku na Ukrajině

Podporují Vladimira Putina a válku na Ukrajině: V Praze mají ruští zpěváci utrum
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další fotografie
NEZAZPÍVAJÍ

Ruští umělci, kteří v uplynulých měsících vyslovili podporu válce na Ukrajině, měli koncertovat v Praze. Po odporu lidí byl koncert dvou ze tří kontroverzních umělců zrušen. Grigorij Leps a Stas Mihailov jsou zpěváci, kteří ve velkém vyslovují podporu prezidentu Putinovi a hlásají, že na Ukrajině jde hlavně o demilitarizaci a denacifikaci. Na plánované koncerty upozornil na Twitteru advokát Karel Růžička.

"Ruští umělci, kteří veřejně podporují válku proti Ukrajině, budou mít vystoupení v pražském Foru Karlín," napsal na Twitter Růžička a zveřejnil plakáty tří umělců, kteří měli naplánované koncerty v příštím roce. Dva z nich jsou Rusové, Ukrajince mezi nimi se budeme věnovat hned po nich.

Leps zpívá pro Putina

Grigorij Leps byl jedním ze zpěváků, který koncertoval na Rudém náměstí při příležitosti ohlášení ilegální anexe ukrajinských území k Rusku. Slouží jako věrný umělec na oficiálně schválených akcích, jeho sociální média jsou plná slov podpory Vladimiru Putinovi. Před několika týdny se promenádoval po Donbase, kde navštívil památník osvobození města od německých fašistů.

"Velké díky všem, kteří se na tom podíleli. Kdo ctí památku hrdinů. Večer se v Aleji slávy konal koncert na počest otevření areálu a na počest Dne osvobození Donbasu od nacistických nájezdníků," napsal k fotografii na Instagramu. "Doufám, že zde brzy bude pomník na počest osvobození Ukrajiny od nacistických nájezdníků z Ruska," odepsal mu jeden z komentujících.

Mihailov: Rusko nikdy nikdo nemiloval

Nejinak na tom je Stas Mihailov. "Rusko nikdy nebylo ve válce s Ukrajinou a nikdy nebude ve válce s ukrajinským lidem. Rusko provádí speciální operaci k demilitarizaci a denacifikaci. Osvobozuje naše bratry od 'lidí', kteří ji nemohou ovládat, od lidí, kteří ji vedou do propasti," napsal si zpěvák na svůj Instagram. "Rusko nikdy nikdo nemiloval, ale vždy se báli a bát budou, to znamená, že budou respektováni," napsal na závěr. K tomu tedy netřeba nic dodávat.

Koncerty byly zrušeny

V pondělí se po zveřejnění kauzy ozvalo i Forum Karlín, které koncerty pořádalo. "Jako provozovatel koncertního sálu jsme opakovaně urgovali zrušení dvou ze tří zmíněných koncertů u německé agentury. Nestalo se. Proto jsme se vystoupení rozhodli zrušit z naší strany, v programu necháme jen koncert Svetlany Lobody, která otevřeně vystupuje proti ruské agresi," informovali provozovatelé prostoru na Twitteru.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy