Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ruští prominenti ve Varech: Rodiče Putinova ministra tu vlastní několik bytů, soused popsal jejich chování

Sergej Kravcov: Rodiče Putinova ministra vlastní ve Varech několik bytů
Zdroj: Profimedia.cz / koláž eXtra.cz
+ Dalších 5 fotografií
válka na ukrajině

Karlovy Vary vždy bývaly velmi oblíbenou destinací pro ruské turisty, to asi nikoho v Česku nepřekvapí. Není tak divu, že tu mají majetek i mnozí prominenti Putinova režimu. Už dříve se objevily zprávy, že se tu realizuje třeba ruský ministr školství Sergej Kravcov, jak naznačují opoziční ruská média, a dokonce i některá česká. Redakce eXtra.cz se po stopách majetku Kravcovovy rodiny vydala.

Když se řekne Karlovy Vary, bez početné ruské komunity by si je našinec ani nedokázal představit. Jak upozornily zahraniční servery, velké nákupy majetku skrze svou rodinu tu nakupoval Sergej Kravcov. Významný představitel Putinova režimu a ruský ministr školství se tu realizuje ve velkém, píše web ruscrime.com, který za pomoci veřejných registrů ministrovy majetky lustroval.

"Je to lež"

Sergej Kravcov skrze svou rodinu vlastní prokazatelně čtyři nemovitosti v Karlových Varech, které budou mít na současném realitním trhu dohromady hodnotu desítek milionů korun. Podle ruského ministerstva financí je to ale lež. "Zprávy, které se objevily na kanálech Telegram a zahraničních médiích o údajných nemovitostech rodiny ministra školství Ruské federace Sergeje Kravcova v České republice, nemají nic společného s realitou," reagovali zástupci ministerstva na obvinění podle výše zmíněného webu.

České katastrální rejstříky ale mluví jinak a vyskytují se v nich jména Sergej Braun a paní Kravcovové. Sám Kravcov používal příjmení Braun, pak si jej změnil na rodné jméno své matky, píše ČT24. Televize sama krátce vyzpovídala ministrovy rodiče, kteří tvrdili, že byty získali legálně. "Ano. Víte, že v Česku byly takové zákony, že když chcete získat trvalý pobyt, musíte mít firmu a na ní byty," tvrdila tehdy ministrova matka. Když reportéři chtěli vědět, zda souhlasí s kroky svého syna, rozhovor ukončila.

Kravcovovi působí nenápadně

My jsme zmíněné nemovitosti v Karlových Varech objeli. Kdo by čekal honosné vily v lázeňském stylu, bude zklamán. Jde o panelákové byty, které rozhodně svou luxusností nevyčnívají. Podobně se chovají majitelé.

"Jsou to takoví klasičtí ruští staříci. Teď tam mají nějaké prodlení s odečty, ale jinak jsou bez problémů," říká pro eXtra.cz jejich soused. "Oni sami tady určitě nebydlí, do tohoto bytu tuším, že jezdila jejich dcera s dítětem, teď už tu ale dlouho nebyli," glosuje situaci soused. Jinak prý Kravcovovi působí nenápadně a odměřeně.

Sám Kravcov je přitom na seznamu sankcionovaných občanů. Ruská klientela byla po dlouhá léta jednou z nejvýznamnějších v Karlových Varech, nejen počtem, ale i dobou pobytu. Řada hotelů se tak specializovala prakticky výhradně na ně. Po anexi Krymu v roce 2014 se to začalo měnit, další ranou byla pandemie koronaviru a nyní, po ruském útoku na Ukrajinu, tvoří Rusové jen minimum návštěvníků lázeňského města. Letos byl počet návštěvníků z Ruska v Karlovarském kraji už pouze 1,2 procenta, u přenocování tvořili podíl 4,5 procenta, píše ČTK.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy