Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Rusové zažili nejkrvavější den od začátku války na Ukrajině. Kadyrov blouzní o Putinově vítězství

Spoj Kadyrova a zničené Ukrajiny.
Zdroj: Telegram Rkadyrov_95 a Profimedia.cz/koláž eXtra.cz
+ Dalších 5 fotografií
válka na ukrajině

Ukrajinská armáda dokázala zabít nejvíce ruských vojáků za den. Mezitím, co Rusové sčítají padlé, tak čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, jehož vojáci podporují ruskou armádu, prohlásil, že Putinova zem vyhraje válku do konce roku. O situaci na bojišti píše The Telegraph.

Nejkravější ruský den

Ukrajina tvrdí, že posledních 24 hodin bylo pro ruské vojáky nejkrvavějším dnem od začátku války. Moskva posílá desítky tisíc nově mobilizovaných mužů do neúnavných bojů na východě Ukrajiny.

Ukrajinská armáda uvedla, že včera bylo zabito 1 030 Rusů, což označila za dosud nejvyšší denní počet obětí. Dále dodávají, že od začátku války mělo přijít o život už více než 133 tisíc Rusů. Ani jedno číslo nebylo možné nezávisle ověřit, jelikož ztráty na bojišti je téměř nemožné odhadnout, jak píše The Telegraph.

O pravosti tohoto čísla však může dost napovědět fakt, že rozsah hlášených ztrát odpovídá zprávám z obou stran, které popisují nedávné bitvy v zasněžených zákopech jako část války, při které zahynula řada lidí. Navzdory vysokému vojenskému nasazení dochází k malému pokroku na obou stranách fronty.

Kadyrovova věštba

Mezitím, co Rusko utrpělo největší ztráty od začátku invaze, spojenec Vladimira Putina, čečenský prezident Ramzan Kadyrov hovořil o tom, že ruské vítězství je na dohled. Ukrajina by podle něho měla padnout do konce roku. Následně si podle něho evropské země uvědomí špatnost svých činů.

Válka vstoupí brzy do druhého roku. Jak jsme již psali, experti očekávají, že se Rusko i Ukrajina vrhnou do silné ofenzivy. "Aktuálně jsou obě strany v patové situaci. Frontové linie se velmi pomalu posouvají, podobně jako v první světové válce, bojuje převážně pěchota a dělostřelectvo, obrněná vozidla tolik ne. Neprobíhají velké změny v kontrole území, což je hodně dané i počasím. Je nevídaně teplá zima, takže je hodně bláta a bahna, k nějaké větší aktivitě dojde s příchodem větší zimy, až půda ztuhne," uvedl pro eXtra.cz Lukáš Visingr, vojenský a bezpečnostní analytik. Obě strany tak čekají na lepší přírodní podmínky.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy