Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Rusko ostřelovalo zaplavený Cherson jen pár hodin po Zelenského návštěvě. Pod palbu se dostala stejná ulice, na které stál

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě zaplaveného Chersonu.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
útok na zelenského

Rusové se podle všeho snažili zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského při jeho návštěvě zaplaveného Chersonu. Krátce po jeho odjezdu začala okupační vojska ostřelovat stejnou ulici, na které se Zelenskyj během svého pobytu ve městě nacházel. Informovala o tom zpravodajská agentura Nexta, která poskytla i videa zachycující obě události.

Podle ukrajinských představitelů bylo ve čtvrtek při ruském ostřelování v Chersonské oblasti, která se potýká s rozsáhlými záplavami způsobenými zničením Kachovské přehrady, zraněno devět lidí. Útoky přišly krátce poté, co Cherson navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

První video, které zveřejnila Nexta na svém twitterovém účtu, ukazuje Zelenského stojícího s místními obyvateli poblíž zaplavené ulice, kde probíhala evakuace. Hned poté ukrajinský prezident zamířil do sousední Mykolajivské oblasti, která byla rovněž postižena záplavami.

Na záchranáře střílejí Ukrajinci, tvrdí Kreml

Už ve středu Zelenskyj uvedl, že ruské síly střílejí na ukrajinské záchranáře, kteří se snaží dostat do zaplavených oblastí v Chersonské oblasti, jež jsou pod ruskou kontrolou. Pod palbu se po prezidentově odjezdu dostala i ulice, kde jen před několika hodinami stál.

I mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se ve čtvrtek vyjádřil k záchranným pracím. V rozhovoru s novináři uvedl, že obsazené části Chersonské oblasti jsou stále pod palbou ukrajinských jednotek, zatímco se tam záchranáři snaží pomoci lidem ze zaplavených oblastí.

Jak píše CNN, záchranáři se stále snaží evakuovat tisíce lidí v záplavové zóně Ruskem okupované přehrady a vodní elektrárny na Kachovské nádrži, jejíž hráz se v úterý zřítila. Vlna z protržené přehrady pak rozvodnila řeku Dněpr.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy