Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Rozzuřený dav vtrhl k soudu s Peterkovou: Skandovali hesla o gestapu, musela zasáhnout policie

Jana Peterková s kolegou dezinformátorem, Patrikem Tušlem.
Zdroj: Profimedia.cz
útok na soud

U pražského městského soudu se strhla mela. Během líčení s dezinformátorkou Janou Peterkovou, která je souzena za další údajné šíření poplašné zprávy, její příznivci vyrazili dveře do síně, kde mělo jednání probíhat. Zasahovat musela nejen justiční stráž, ale i policie. Záběry z místa začaly ihned kolovat po internetu.

Situace, která nemá obdoby. Odvolací jednání začalo bez účasti Jany Peterkové, která nejdříve bez omluvy nedorazila. Do síně se dostalo pouze několik z příchozích. Zbytek lidí zůstal na chodbě a po příchodu bývalé novinářky a usvědčené dezinformátorky začal narážet na dveře, až je vylomil. Podporovatelé Peterkové, včetně aktivisty Pavla Zítka, na chodbě skandovali hesla o gestapu a fašistickém státě, píše ČTK. Policie ve spolupráci s justiční stráží začala agresivní účastníky postupně zadržovat.

Soud byl odložen a senát začal urychleně místnost opouštět. V soudní síni se podle zdrojů z Twitteru i videí po odchodu senátu strhla potyčka. Lidé následně zůstali před síní a dožadovali se, aby policie propustila jednoho z podporovatelů Peterkové, proti kterému podle nich neoprávněně zasáhla. Tvrdili také, že použila nezákonně donucovací prostředky. Příští jednání bude podle justiční stráže možná neveřejné.

Peterková dlouhodobě i podle dalších rozsudků šíří nepravdy a dezinformace. Bývalá novinářka třeba tvrdila loni na Facebooku, že v domově seniorů v Měšicích kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. „Cílem bylo vyvolat v posluchačích a sledujících osobách pocit strachu z vakcinace,“ uvedl k případu mluvčí policie Jan Daněk. Na videích zaznělo například i to, že v obci Měšice docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří zemřeli po očkování. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době přitom kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy