Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Rodiče prosí o pomoc: Jejich dcera Monika se po operaci mozku nehýbe a nemluví

Jednadvacetiletá Monika žádá o pomoc.
Zdroj: Se souhlasem Ivony Šmahajové
+ Dalších 20 fotografií
Rehabilitace

Maminka Moniky, která bojuje po operaci mozku o zařazení zpět do normálního života, prosí lidi, aby jí na její nelehké cestě pomohli. Jednadvacetiletá Monika musí pravidelně rehabilitovat jak doma, tak i ve speciálních zařízeních. Vybrané prostředky by byly použity na tyto účely, jak uvádí její maminka Ivona Šmahajová na webu donio.cz.

Jednadvacetiletá Monika pochází z dvojčat. Studovala obor cukrářství, a tak se zdálo, že měla našlápnuto na slušnou kariéru. Ovšem na jaře 2019 začala pociťovat bolest hlavy, které se stále zhoršovaly. Lékaři Moniku poslali na magnetickou rezonanci, kde se objevily šokující záběry. Na snímcích byly dva nádory.


Od té doby netrvalo dlouho a mladá studentka musela podstoupit operaci, která trvala sedm hodin. Operace ale nedopadla dobře. Lékaři museli přerušit tepnu, která vyživovala část levé strany mozku. Monika tak upadla do umělého spánku. „Důvodem byla ischemie (nedokrvení) v oblasti bazálních ganglií a thalamu vlevo a krvácení v dutině lebeční. Každý den jsme za ní jezdili a snažili se jí pomoct naší přítomností – věřili jsme, že nás nějak vnímá. Před překladem na JIP neurochirurgického oddělení musela být Monice provedena tracheotomie (operace se zavedením kanyly do dýchací trubice), aby Monika dokázala bezpečně dýchat,“ popsala její maminka Ivona Šmahajová, jak uvádí web donio.cz.

Nakonec se Moniku podařilo probudit až po několika dnech. Jenže své rodiče vůbec nevnímala. K tomu všemu se přidaly různé záněty, takže nemocná dostávala ještě antibiotika. Po chvíli se její zdravotní stav zlepšil. Díky zavedené hadičce v žaludku začala pomaloučku přijímat potravu. V nemocnicích prožila celkem pět měsíců.

Nicméně rodiče to nevzdali ani na vteřinu. Svou holčičku převezli do rehabilitačního střediska Hamzova léčebna pro děti a dospělé, kde se Monika snažila po dobu dvou měsíců rozhýbat tělo. Výsledky byly znát téměř okamžitě a Monice se podařilo rozpohybovat některé části končetin. V prosinci 2019 se Monika poprvé od května dostala domů a vyžaduje neustálou péči.


Současnost

Její maminka musela dát v práci výpověď, aby jí věnovala co nejvyšší péči. V současné době je Monika stále ležící a vysloví přibližně tři slova. Rodina by chtěla vybrat 440 000 Kč. Vybrané prostředky bychom použili na domácí rehabilitaci s fyzioterapeutkou, na neurorehabilitační pobyty včetně ubytování a stravy rodiče jako doprovodu (například v sanatoriích Klimkovice a Adeli), na rehabilitační pomůcky a rehabilitační zařízení,“ napsala maminka Šmahajová.

Nedávno se lidé postarali o to, aby zachránili život malému Martínkovi, který trpěl vzácnou nemocí AADC. Toto onemocnění postihuje skutečně malý zlomek populace a právě kvůli této vzácnosti odmítla pojišťovna proplatit částku na léčbu. Rodiče tehdy požadovali 100 milionů korun, které se v září tohoto roku podařilo vybrat. Léčba může začít v lednu, jak jsme psali.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy