Trendy tagy Speciál: Hubněte s námi válka na Ukrajině Prezidentské volby 2023 Výměna manželek 2023

Řídit restauraci jako firmu? Babišovi Paloma zkrachovala, synům řezníků vzkvétá

Andrej Babiš měl ve Francii restauraci.
Zdroj: profimedia, eXtra.cz/Laurent Chambrial, koláž eXtra.cz
+ Dalších 8 fotografií
Reportáž

Jak to vypadá ve francouzské zašívárně Andreje Babiše? Redakce eXtra.cz se vydala zmapovat městečko Mougins, kde stojí luxusní vila, která měla expremiérovi říkat pane. Mimo jiné jsme se zašli podívat i na kdysi vyhlášenou restauraci Paloma, kterou také současný kandidát na prezidenta vlastnil.

Procházíme se starou částí města Mougins ve francouzském departmentu Přímořské Alpy. Malebné uličky, vůně moře… žít tady musí být krásné. Cestou na parkoviště si všímáme krásné moderní budovy tyčící se nad velká plechová vrata, u kterých je výrazná cedule s nápisem Bohème.

Nepřehlédnutelná je i urostlá palma, která je tu už jistě nějaký ten pátek. Z ulice je krásně vidět i na prosklenou terasu, ze které je vidět nedaleké moře. Tahle část městečka stojí na kopci a výhled odsud je dechberoucí.

Proč právě Paloma

Chvilku googlíme a zjišťujeme, že jde o místo, kde ještě před časem stála restaurace Paloma, která patřila Andreji Babišovi. Když měli expremiér s rodinou hlad, neměli to do podniku se dvěma michelinskými hvězdami daleko. Od jeho vily, jež nese velkolepý název Château Bigaud, je to přesně 200 metrů, tedy 3 minuty velmi volné chůze, jak jsme již v uvedli v první části naší reportáže.

Podnik zde současný kandidát na prezidenta otevřel v roce 2013 a první michelinskou hvězdu obdržel již po roce provozu. V roce 2015 pak získal druhou. Podle českých médií spadala luxusní restaurace do skupiny SynBiol.

A proč jméno Paloma? Za názvem stojí Monika Babišová. Paloma se jmenuje dcera slavného malíře Pabla Picassa, který v tomto městečku dožil svých posledních dvanáct let. Stejnojmennou restauraci najdete i v Průhonicích u Prahy, kde expremiér žije.

Finanční problémy

V roce 2019 však musel podnik kvůli finančním problémům zavřít, jak uvedl server iDnes. Zdá se, že strategie vést restauraci jako firmu moc nefunguje. "Chtěli bychom našim zákazníkům sdělit, že restaurace se definitivně zavírá. Celý náš tým všem děkuje za důvěru a věrnost, kterou jste nám věnovali za celou dobu našeho fungovaní," stálo tehdy na webových stránkách restaurace.

Nikoho však konec Palomy příliš nepřekvapil. "Restaurace nebyla celou dobu od svého otevření zisková. K dramatickému poklesu obratu došlo loni a za celou dobu přinesl podnik ztrátu v hodnotě několika milionů eur," uvedl před časem manažer restaurace Jakub Šíp pro tamní noviny Nice-Martin.

Místo Palomy stojí Bohème

Přepychová budova však dlouho prázdná nebyla. Na místě restaurace šéfa ANO stojí nový luxusní podnik, který se jmenuje Bohème. Ten se zaměřuje hlavně na kvalitní hovězí maso přímo z farem a ryby.

Nejde o žádný překvapivý koncept, když v čele podniku stojí syn místního řezníka Maxime Petit. Druhým majitelem je pak Alexandre Polmard, také syn řezníka a chovatele. Ze staré gardy zaměstnanců zůstal Patrice Dubois, bývalý manažer Palomy, jak uvádí web mouginstourisme.com.

Ceny jídel

Expremiér tehdy do restaurace vložil majlant, aby vypadala co nejluxusněji. Což se odráželo i na cenách. Menu stálo kolem 3500 korun, hlavní chod v některých případech vyšel až na 7000 korun, jak uvedl web Forum24.

Specialitou šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který se podílel i na otevření sesterské restaurace v Průhonicích, byla tradiční francouzská polévka bouillabaisse.

Když už jsme stáli u Palomina nástupce, nedalo nám to a podívali jsme se na menu, které je vyvěšené na nízké kamenné zídce. Například nejdražším jídlem je ryba Turbot podávaná na másle s tymiánem, která vyjde na 90 eur (2 195 korun). Poznámka pod čarou uvádí, že jídlo se podává dvojicím.

Druhou nejdražší položkou je pak Surf & Turf à la flamme (jde o hovězí steak a tělo humra, doplněné o lanýžovou omáčku a brambory). Tento chod stojí 65 eur (1 585 korun). Tradiční polední menu dostanete za 25 eur (610 korun). Co se týče sladké tečky, například jablečný dezert ve stylu našeho štrúdlu s peppermintovým a jablečným sorbetem si můžete dát za 12 eur (292,79 korun). Na Francii jsou to velmi přijatelné ceny, když vezmeme v potaz tak nádherné prostředí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy