Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

REPORTÁŽ: Dva světy před budovou vlády. Na jedné straně ulice dezinformátoři, na druhé zoufalí disidenti

John Bok se opřel do dezinformátorů u úřadu vlády.
Zdroj: koláž eXtra.cz/Jiří Masojídek
+ Dalších 15 fotografií
reportáž

Před úřadem vlády se sešly dvě protestní akce. Jejich základny na první pohled vypadají podobně, jak zachytil fotoreportér redakce eXtra.cz. Jedni ke druhým se mají, druzí nad prvními kroutí hlavou. V čem je akce za odstoupení vlády, kterou pořádá eso české dezinformační scény, odlišná od té, kdy dva významní disidenti žádají odstoupení ministra práce Mariana Jurečky? Je tu mnoho podstatných rozdílů.

Začněme s petičním stánkem Ivana Smetany. Ten jsme jako redaktoři eXtra.cz byli navštívit před několika měsíci a v první chvíli se zdálo, že s aktivisty bude rozumná řeč. Poté, co jsme se přivítali jako rozumní lidé, začal nekonečný kolotoč o tom, co je v naší republice špatně, nicméně naše dotazy, které Smetanovi zřejmě nebyly příjemné, zůstaly nejen nezodpovězené, ale když jsme se opakovaně ptali, dočkali jsme se výsměchu, otázek na naše duševní zdraví a na závěr zesměšňování na sociálních sítích. Diskuze se bohužel nekonala.

Smetana: Dostali jste noty

"Vy dostanete noty a nechcete slyšet pravdu," častuje nás po chvilkové diskuzi Ivan Smetana. Posoudit ji můžete sami na záznamu, který si dezinformátor sám pořizoval a obratem jej zveřejnil na Facebooku. Jak můžete vidět, na naši první otázku nebyl schopen odpovědět 10 minut, poté jsme to prostě vzdali. S disidenty, kteří před vládou tráví čas od pátku, respektive od soboty, jsme přišli komunikovat úplně stejně, jako s obyvateli výše zmíněného petičního stánku, nicméně dopadli jsme podstatně lépe než u dezinformátorů.

Disidenti: Nejsme proti vládě

My nejsme proti téhle vládě, jsme proti tomu, jak blbne. To nás uráží. My nechceme Babiše, my jsme si je zvolili, já jsem je volil. Jirka taky. My bráníme vládu tím, že říkáme, probuďte se! Nemůžete přidávat soudcům a ubírat matkám samoživitelkám,“ osvětluje svůj náhled na situaci John Bok. „Samozřejmě, že to má vláda horší, protože Babiš pořád rozhazoval peníze. Protože věděl, že to nevyhraje, tak po něm byla potopa. To je pro vládu těžké a jsem na jejich straně, jsem na jejich straně i v podpoře Ukrajiny," dodává disident, kterým je otcem slavných hereček – Kristýny a Jenovéfy Bokových.

"Ale když budou dělat tyhle blbosti, budou na tom vydělávat Rajchl a ti ostatní,“ říká Bok a ukazuje právě k místu, kde je petiční stánek Ivana Smetany, který žádá demisi celé vlády. „Tihle tady zabírají veřejné místo, zneužívají tu petiční stánek, ale policajti chodí kontrolovat jenom nás. Ten mladý kluk říkal, že nás podporuje a že drží hladovku s námi, ale my ho mezi sebou nechceme, nepatří mezi nás," dodává John Bok.

Redakce eXtra.cz oslovila i ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku. Do vydání článku nám k problematice s důchody disidentů neodpověděl.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy