Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

REPORTÁŽ: Místa, kde zabíjeli první sérioví vrazi Česka. Zaniklý podnik i pomníčky stopařek v lese

Po stopách Bez lítosti: Byli jsme na místech, kde zabíjeli Josef Kott a Michal Kutílek
Zdroj: eXtra.cz - Jiří Masojídek / Profimedia.cz
+ Dalších 12 fotografií
BEZ LÍTOSTI

Josef Kott a Michal Kutílek jsou považováni za první sériové vrahy Česka. Své oběti si vybírali náhodně a pod jejich rukama zemřeli čtyři lidé, pátý člověk se jako zázrakem zachránil. Redakce eXtra.cz se vydala na místa, kde před více než třiceti lety vraždili. Lokality se změnily k nepoznání, na některých jsou však pozůstatky řádění dvou mužů patrné dodnes. Příběh Kotta a Kutílka rozebírá dokumentární série TV Prima Bez lítosti.

Jako první cíl si dvojice vybrala podnik Stavební stroje Nýřany, kde Josef Kott jeden čas pracoval. "Přišli jsme tam a chtěli jsme udělat trezor. Vrátnej si myslel, že jsme pravý policajti, a předložil nám zbraň ke kontrole," vypráví Kott v dokumentu Bez lítosti s tím, že Kutílek přišel s plánem, že by se zbraně měli zmocnit. Vrátili se podruhé a staršího muže podle Kotta Kutílek zastřelil. Jeho komplic ale u soudu tvrdil opačnou verzi, že střílel Kott.

Státní podnik mezitím zanikl, v místě, kde sídlila firma Stavební stroje Nýřany, je nyní sídlo jiné společnosti. "Jojo, ten podnik tu sídlil, ale já ani další zaměstnanci ho nepamatujeme," říká nám muž, který si nás všímá, když obcházíme vrátnici podniku. Poznáváme ji ze záběrů v dokumentu, dokonce jsou tu i staré píchačky. Právě v tomto domku zemřel strážný. Jak zjišťujeme, zaměstnanci podniku o tom nemají ani tušení. "To jsem fakt netušil," říká muž s překvapeným úsměvem o ne zrovna úsměvných událostech, které se na místě staly.

Pomník zavražděným stopařkám

Pokračujeme dál, teď bychom rádi našli místo v lese, kde rukou Kutílka či Kotta (dodnes není jasné, kdo přesně vraždil) zemřely dvě šestnáctileté dívky, které utekly z domova. Z toho, co nacházíme na místě, kde probíhalo policejní vyšetřování, nás trochu mrazí. Na místě je pomník jedné z dívek, na kterém je popsán krutý osud Silvie Landové. "2.5.1990 bestiálně zavražděna. Silvinko, ani nejdelší čas nezahojí strašný stesk po Tobě. Tvoje nešťastná máma," je napsáno na pomníčku. Druhá z dívek na místě pomník nemá a detaily smrti děvčat zůstávají zahalené tajemstvím. Oba komplicové totiž zabití dívek svalovali jeden na druhého.

Taxikář byl rezervní oběť

Následně se Kott s Kutílkem, se kterým podle některých informací udržoval dokonce milostný vztah, vydali do Prahy, aby vraždili. Původně měli tip na zámožnou dámu, ten ale nevyšel, a tak se rozhodli zabít a okrást náhodně vybraného taxikáře. Po vraždě opustili jeho auto a vydali se zpět do Plzně.

Na cestě z Prahy do Plzně je další z míst, které Kott s Kutílkem navždy poznamenali. Tady ale s tou výjimkou, že jejich zamýšlená oběť přežila. Britský řidič kamionu, kterého střelil údajně Kutílek do hlavy, jako zázrakem přežil. Vrah se hájil tím, že mu chtěl "pouze" prostřelit tvář, ale soud mu neuvěřil.

Řidiči se podařilo doplazit do občerstvení u motelu Tři sudy poblíž obce Kařez na cestě z Prahy do Plzně, kde mu pomohl kolega. Přeživší řidič pak pomohl rozřešit případ čtyř vražd a jednoho pokusu v průběhu 26 hodin. Na místě už motorest není. Stánek s občerstvením, kde těžce zraněný Angličan hledal pomoc, tam ale stále najdete.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy