Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Reportáž: Jaké to bylo s Karlem Janečkem ve virtuální realitě? Miliardář posunul kampaň na další level

Karel Janeček uspořádal první tiskovou konferenci kandidáta na prezidenta ve virtuální realitě.
Zdroj: Se souhlasem Karla Janečka
+ Další 3 fotografie
Kampaň

Karel Janeček si ve své prezidentské kampani dost možná připsal jedno světové prvenství. Jako jediný kandidát na hlavu státu totiž uspořádal tiskovou konferenci ve virtuální realitě. Jeho proslov v takzvaném Metaverse mohli sledovat voliči ve svých mobilech i počítačích napříč Českou republikou. Přímo na místě, odkud Janeček vysílal, pak byli i reportéři eXtra.cz, kteří unikátní a částečně bizarní počin zachytili ve své reportáži.

Jak už bývá u Karla Janečka zvykem, začátek tiskové konference byl nastolen od 10:21 hodin. Miliardář, matematik, filantrop a aktuálně i kadidát na prezidenta totiž nedá na čísla dopustit a konkrétně ona jedenadvacítka ho provází prakticky po celou jeho kariéru. 

Janeček předstoupil na pódium před všechny přítomné v obleku, který připomínal potápěčský neopren. Na hrudníku samozřejmě nechyběla česká vlajka se jmenovkou Karel Janeček. Miliardář, který se rozhodl kandidovat na prezidenta, v rychlosti pozdravil hosty a nasadil si masivní brýle se sluchátky pro virtuální realitu a do rukou vzal přístroje s joysticky pro snímání pohybu rukou. Za filantropem se následně rozsvítilo plátno, na němž se rozhostil virtuální svět s obřím pódiem, na němž byl animovaný Janeček.

„Představte si společně se mnou svět, ve kterém mají nemocní lidé, upoutaní na lůžko, možnost prostřednictvím virtuální reality navštívit svá oblíbená místa, potkat se s přáteli nebo zažívat alespoň částečně to co zdraví lidé. Představme si svět, ve kterém se naše děti nemusí ve škole učit letopočty a jména panovníků nazpaměť, ale mají možnost dané historické období navštívit a pochopit tak důležité historické souvislosti. Představme si možnost strávit prostřednictvím virtuální reality například hodinu denně v libovolné zemi a učit se tak cizí jazyk,“ začal matematik svůj několikaminutový proslov.

Svět přípomínal staré videohry

Zatímco diváci u počítačových obrazovek či na mobilech sledovali Janečka jakožto animovanou postavu ve virtuálně vytvořeném světě, přítomní hosté mohli vidět, jak miliardářovy pohyby korespondují s těmi na plátně. A skutečně, zachycení pohybů bylo věrné, i když jde vidět, že Metaverse není natolik vypracovaný, aby nabídl věrohodný svět. Spíš přípomíná videohru z let na začátku tisíciletí. Zkušení hráči si vzpomenou například na populární sérii Gothic, samozřejmě bez válečníků a fantaskních potvor.

Přítomným hostům se ale naskytly i do jisté míry bizarní momenty, kdy se ve virtuálním světě s Janečkem objevil Isaac Gindi, spolumajitel společnosti Century 21 a zakladatel společnosti ISG, virtuálního developera v Metaverzu. Postavy ve speciálních oblecích tak například v reálu mluvili směrem ke zdi nebo měli horší koordinaci v komunikaci mezi sebou. Jednoznačně se tak jednalo o velmi netradiční tiskovou konferenci i pro novináře.

Janeček taktéž ve svém projevu zmínil, že technologie jsou budoucností, v čemž má zcela jistě pravdu. Samotná tisková konference ale nebyla jen součástí prezidentské kampaně, ale také chytrým představením produktu Metaverse. Janeček by nepochybně pro svou virtuální realitu nezískal tolik pozornosti, kdyby nekandidoval na prezidenta. Zkrátka účel světí prostředky.

Metaverse je zatím prázdný

Na druhou stranu následující tři týdny bude moct VR Play Park na Václavském náměstí moct navštívit kdokoliv, kdo bude chtít a zadarmo si onu virtuální realitu vyzkoušet. V ní se mohou lidé podívat na milníky Janečkova života, jeho společenské programy i na prezidentskou kampaň. Navíc v předem stanovené časy si budou moct s filantropem skrze virtuální realitu "naživo" popovídat prakticky o čemkoliv.

Jaké to je být v Janečkově umělém světě, to si pak vyzkoušeli i reportéři eXtra.cz a rozhodně jde o zajímavý, leč zatím prázdný zážitek. Metaverse je stále ve svém začátku, a přesto, že do budoucna se mnohem více zdokonalí, nyní je jeho svět velmi omezený, co se týče jeho prozkoumávání i interakce s ostatními návštěvníky. Janeček však svým krokem nepochybně uspěl. Pokud totiž nezlákal nové voliče, minimálně se mu podařilo představit produkt široké veřejnosti. Z obojího bude těžit, ať už volby dopadnou v jeho prospěch, či nikoli.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy