Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Redaktor ČT svým dotazem rozhodil Zelenského a naštval Ukrajince: Trapas, zuří čeští politici. Kolegové se novináře zastávají

Ukrajinský prezident Zelenskyj.
Zdroj: Profimedia
+ Další 4 fotografie
kritika

Volodymyr Zelenskyj čelil při tiskové konferenci po setkání s Petrem Pavlem ožehavé otázce České televize. Její redaktor Andreas Papadopulos se ukrajinského prezidenta zeptal, zda když Ukrajina zvítězí, zajistí, aby se nestalo s ruskými obyvateli na Krymu a Donbasu to samé, co s Němci na československém území v roce 1945 – tedy násilný odsun. To Zelenského viditelně zaskočilo, včetně mnoha dalších českých politiků. Ti následně zavalili redaktora drtivou kritikou na sociálních sítích. Novináři se však Papadopulose zastali. 

Nestává se každý den, že do Česka dorazí jeden z nejsledovanějších politiků na celém světě. Přesto Česká republika má od čtvrtka možnost hostit Volodymyra Zelenského, jenž se po setkání s Petrem Pavlem zúčastnil tiskové konference, na níž odpovídal na dotazy novinářů. Ti tak využili příležitosti a někteří položili ukrajinskému prezidentovi i náročné otázky. A jedna z nich mu podle výrazu ve tváři nebyla vůbec po chuti.

"Vy jste dnes v Česku a my máme tady v naší zemi historickou zkušenost po roce 1945: říká se tomu nekontrolovaný, násilný odsun Němců. To byly desítky tisíc lidí, kteří žili na území nepřítele, hovořili jazykem nepřítele, ale velmi často nepřáteli nebyli. A já se chci zeptat, jak vy a vláda, která vám podléhá, zajistí, že se tento divoký odsun nebude opakovat na v budoucnu osvobozeném Krymu a v Donbasu. Mám na mysli ty obyvatele Ukrajiny, kteří sice možná hovoří rusky, ale chtějí to, čemu se říká ruskij mir," zeptal se redaktor České televize Andreas Papadopulos.

To Zelenského, jehož země čelí už přes rok a půl ruské agresi, příliš nepotěšilo, jak bylo patrné z jeho rozpačité reakce. Na Twitteru pak okamžitě zareagoval bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. „Promiňte, ale dotaz ČT na prezidenta Ukrajiny na společné tiskové konferenci o ‚odsunu‘ svědčí o tom, že pan redaktor, ačkoli byl v Ukrajině mnohokrát (za což mu děkuji), stále nepochopil, co se tam děje a o co nám jde,“ zlobil se diplomat.

Šarapatka: Trapas a snaha vyniknout

Podobně podrážděně reagovala i senátorka Miroslava Němcová. "Dotaz ČT na TK byl fakt hodně zvláštní (brzdím se). Spekulace o teoretickém odsunu russáků z UA v době, kdy Russko odvleklo statisíce ukrajinských dětí do Mordoru… fakt mě to zvedlo ze židle," napsala na Twitteru.

Podobně to viděl i bývalý člen rady ČT Zdeněk Šarapatka, jenž Papadopulosovu otázku označil za trapas. "Empatie nikde. Co má Zelenskyj uprostřed zuřivé války, kde na ruskou agresi umírají celé rodiny včetně děcek jeho země, proboha odpovědět? Ok, stane se: blbě se zeptat, budiž. Mládí, emoce, snaha vyniknout a tak. Ale mistrovat chlápka, který jede s hlavou vzhůru bezmála rok a půl na záložní zdroj a brání vlast, poválečným ‚odsunem Rusů‘, je... nonsens na entou," zlobil se Šarapatka.

Papadopulos našel zastání

Někteří lidé, například Džamila Stehlíková, vyčítala redaktorovi, že nikdy nebyl na východě Ukrajiny. Což ale není pravda, protože Papadopulos od začátku války pravidelně informuje z okupovaného území. I proto se dočkal velkého zastání od známých kolegů napříč médii. "Ptát se, to je správně, ta otázka je legitimní a je extrémně zajímavá. Možná to pro ni není nejlepší čas a místo, nicméně reakce je přehnaná," napsal Čestmír Strakatý na Twitter.

V podobném duchu se vyjádřil i Andrej Poleščuk, běloruský rodák a aktivista, jenž pravidelně informuje o dění na Ukrajině a dlouhodobě se kriticky vyjadřuje k Rusku i k rodné vlasti. "Ta otázka byla legitimní. Přestaňte lynčovat Andrease za to, že dělá svoji práci a reflektuje to, co zažil na Donbasu. Ta diskuze nevznikla v jeho hlavě, ale je odrazem toho, co se na místě děje," napsal na Twitter.

„Případná otázka. Nepříjemná, neslavnostní, život už je takový. Ten problém existuje a existovat bude, je lepší ptát se, než se ho snažit vytěsnit. Díky za vaši práci,“ zastala se redaktora také Dana Drábová.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy