Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Rakušan to schytal za Ukrajince: Uplatňuje dvojí metr vůči nim a Rusům, hřímá Nacher

Vít Rakušan pod palbou kritiky kvůli Ukrajincům: Patrik Nacher mluví o dvojím metru
Zdroj: Profimedia.cz / koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
kritika vlády

Poměrně ostrou kritiku od opozice vyvolala mimořádná tisková konference i postup ministra vnitra Víta Rakušana. Patrik Nacher z hnutí ANO jej nařkl z dvojího přístupu, když se na jednu stranu snaží neuplatňovat kolektivní vinu na Ukrajincích, ale ten samý postup, který kritizuje, pak předvádí u občanů Ruské federace. Nacher jako příklad uvádí neúčast ruských sportovců na některých českých turnajích.

Patrik Nacher se proti některým krokům, které vládní koalice podniká s ohledem na protiukrajinské nálady ve společnosti, ostře ohradil. Vadí mu hlavně dvojí metr, který podle něj vůči Rusům a Ukrajincům uplatňuje naše vláda. Poměrně ostře se kvůli tomu střetl s Tomášem Zdechovským v nedělní Partii, kterou vysílala CNN Prima News. Nacher nesouhlasí se zákazy vystupování pro některé ruské umělce ani se zákazem účasti na turnajích pro ruské sportovce.

Odmítli Putina, přesto mají stopku

"My si tady hrajeme na poslední spravedlivé, neumožníme tady vystoupení umělcům, kteří třeba v západní Evropě normálně vystupují. Často jsou to lidé, kteří odsoudili Putina, někteří se dokonce do Ruska ani nemohou vrátit. Přesto na ně dopadne ten princip kolektivní viny. Že se přepisuje ruská zmrzlina na ukrajinskou, že v některých divadlech přestala hrát díla ruských autorů, kteří jsou dvě stě let mrtví. Jak to souvisí s tím, jaký mají vztah k Putinovi? Pak to působí komicky, když to řekne politik, aby o deset vteřin později před principem kolektivní viny varoval," řekl v Partii Nacher.

Kontroverze jsou kromě účasti ruských tenistek na českých turnajích také kvůli koncertu ruské pěvkyně Anny Netrebkové, která je na ukrajinském sankčním seznamu, píše ČTK. Koncert se má konat v říjnu v Obecním domě. Náměstek primátora Jiří Pospíšil nedávno ČTK řekl, že doporučí kolegům a Obecnímu domu, aby byl koncert zrušen. Pěvkyně v minulosti podporovala prezidenta Vladimira Putina a darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Při začátku války na Ukrajině se ale od Putinova režimu distancovala.

Rakušan proti nenávistným projevům

Nacherova slova jsou také reakcí na tiskovou konferenci, kde Vít Rakušan zdůrazňoval právě důležitost toho, abychom neuplatňovali princip kolektivní viny. "Česká republika patří nadále k jedné z nejbezpečnějších zemí," dodal ministr. Znovu se postavil proti "rozdmýchávání vášní a nenávistných projevů", což podle něho mohou činit "jen lidé bez elementární společenské odpovědnosti, pouze populisté a lidé žijící ze strachu a nenávisti a budující na základě těchto pocitů a emocí svůj politický kapitál".

Rakušan tak reagoval na protiukrajinské nálady vyvolané dvěma po sobě jdoucími znásilněními - jedno v Praze a jedno v Plzni. V Praze měl přepadnout ženu šestnáctiletý Ukrajinec, v Plzni teprve patnáctiletou dívku zatáhl osmnáctiletý Ukrajinec Viktor do lesa, tam jí zalepil pusu, znásilnil ji, pobodal a v igelitovém pytli shodil ze srázu. Dívka přežila jen díky tomu, že předstírala, že je mrtvá. 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy