Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putinovi věrní se perou: Prigožin jde po krku Šojguovi, mstí se za omezení wagnerovců

Věrní Vladimira Putina se perou: Prigožin jde po krku Šojguovi
Zdroj: Profimedia.cz / koláž eXtra.cz
+ Další 3 fotografie
válka na ukrajině

Kdo seje vítr, sklízí bouři. Jevgenij Prigožin, spojenec Vladimira Putina a faktický vlastník největší soukromé armády v Rusku, překročil linii, kolem které kroužil už několik týdnů, a začal přímo vyhrožovat členům ruské vlády. Podle zdrojů z Ruska, které cituje například web unian.ne, se Prigožin velmi ostře ohradil proti povinné registraci zaměstnanců soukromých bezpečnostních firem, kterou prosazuje právě ministr Sergej Šojgu.

O co vlastně ve zkratce jde? Ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu v neděli vydal směrnici, že všechny oddíly složené ze soukromých kontraktorů, tedy wagnerovce nevyjímaje, musí do konce měsíce podepsat regulérní smlouvy právě s ministerstvem obrany. Šojgu dokonce změny neohlásil ani sám, ale nechal to podle oficiálního webu ministerstva udělat své náměstky. Zřejmě tušil, že Prigožin bude zuřit.

A to se také stalo. Ačkoliv ministerstvo wagnerovce ve svém prohlášení přímo nezmínilo, Jevgenij Prigožin velmi rychle pochopil, odkud vítr fouká. „Žádný wagnerovec nepodepíše žádný kontrakt se Šojguem,“ nechal se na oficiálním telegramovém kanále své firmy Concord Catering slyšet Prigožin a dodal, že podobný příkaz se na wagnerovce nevztahuje. O vyostřené situaci informoval i web Unian.

Anton Geraščenko z ukrajinského ministerstva vnitra, který zkoumá ruskou propagandu a zveřejňuje její úryvky na svém twitterovém účtu, k tomu poznamenává: „Prigožin překročil další červenou linii. Tentokrát jednoduše varoval, pokud se Šojgu pokusí převzít wagnerovce, zemře.“ Podle něj pro to existuje poměrně jednoduché vysvětlení.

Prigožin totiž „poslouchá“ pouze Sergeje Surovikina, bývalého velitele ruské armády ze Sýrie, kde wagnerovci také údajně bojovali. Zato Šojguovi Prigožin nemůže přijít na jméno a jak vyplývá z jeho dřívějších siláckých vyjádření, viní jej alespoň navenek z většiny ruských neúspěchů na Ukrajině. Vypadá to tedy tak, že nás čeká ještě poměrně drsný mocenský boj o vysoké posty v Rusku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy