Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putinovi odpůrci, kteří zaplatili svým životem: Pád letadla s Prigožinem, otřesná vražda novinářky či otrava Litviněnka poloniem

Řada lidí zaplatila životem.
Zdroj: Profimedia/koláž
+ Dalších 6 fotografií
odpor

Za své odlišné názory zaplatili smrtí. To je příběh mnoha osobností v Rusku, které se ostře vymezily proti režimu a zejména proti Vladimiru Putinovi. V pátek informovala agentura Reuters o úmrtí Alexeje Navalného, jenž zemřel v jedné z nejdrsnějších věznic v otřesných podmínkách. Podobný osud ale potkal například Jevgenije Prigožina či Annu Politkovskou. 

Zpráva o úmrtí Alexeje Navalného oblétla svět. Největší ruský opoziční lídr zemřel v jedné z nejdrsnějších věznic za polárním kruhem, jak informovala agentura Reuters. Není však zdaleka jediný, který za své odlišné smýšlení zaplatil tou nejvyšší cenou. Podobný osud potkal hned řadu osobností, mezi nimi je například Jevgenij Prigožin nebo novinářka Anna Politkovská.


Jevgenij Prigožin byl považován za pravou ruku Vladimira Putina. Jejich vztahy se ale poničily během války na Ukrajině. Prigožin byl totiž lídrem polosoukromé žoldácké organizace zvané Wagnerova skupina, která byla nasazena do nejtěžších bojů konfliktu a opakovaně kritizoval mimo jiné velení ruské armády pro jeho neschopnost. Nakonec se obrátil i se svými jednotkami proti Kremlu, opustil pozice na frontě a vyrazil na Moskvu. Po dohodě s Putinem ale vše skončilo během jediného dne.

Prigožin našel smrt v troskách letadla

Téměř přesně dva měsíce po nepovedeném puči na ruského prezidenta Prigožin zahynul na palubě letadla Embraer, které se v srpnu loňského roku zřítilo v Tverské oblasti. K tragédii došlo pouze půl hodiny po vzletu. „Letadlo Embraer mířilo ze Šeremeťjeva do Petrohradu. Na palubě byli tři piloti a sedm pasažérů. Všichni zemřeli,“ uvedla agentura TASS.

I přední odborníci měli v příčině pádu letadla jasno a jednohlasně se shodli, že o náhodu se zcela určitě nejednalo. „V zemi, kde může Prigožin táhnout se svou skupinou do nitra Ruska ohrožovat možná i samotného vládce Kremlu, sestřelit přitom dokonce i několik armádních vrtulníků, v takové zemi projde klidně i to, že letadlo spadne čistou náhodou ve chvíli, kdy je na jeho palubě Prigožin,“ vyjádřil se pro eXtra.cz bezpečnostní expert, generál Andor Šándor.

Alexandr Litviněnko byl otráven poloniem

Bývalý ruský agent a kritik Kremlu Alexandr Litviněnko byl pro změnu otráven radioaktivním poloniem na příkaz Ruska. „Jsem si jist, že pan Litviněnko nepožil polonium 210 náhodou nebo proto, aby spáchal sebevraždu. Jsem si jist, že byl úmyslně otráven,“ shodli se odborníci podle zahraničního deníku Daily Mail. Po smrti se ukázalo, že polonium bylo v konvici i Litviněnkově šálku. Vysoká radiace byla také zjištěna na jeho oblečení, na těle, na toaletě u baru a také pod vysoušečem na ruce.


Mezi největší kritiky šéfa Kremlu patřil bezesporu i bývalý ruský vícepremiér Boris Němcov. Ten byl zastřelen čtyřmi ranami přímo v centru Moskvy v roce 2015. Týden po vraždě byla zatčena pětice podezřelých Čečenců. Po pachatelích se však mělo pátrat pouze "na oko", jelikož důkazy směřují ke spolupracovníkům čečenského vládce Ramzana Kadyrova.

Pro ruský režim byly nepřípustné i názory novinářky Anny Politkovské, která kritizovala politiku Kremlu v Čečensku. Její vražda v roce 2006 připoutala pozornost médií po celém světě. Porota tehdy pustila obžalované z důvodu nedostatku důkazů. Případ byl znovu otevřen v roce 2014, kdy byl za organizátora vraždy označen Sergej Chadžikurbanov, který od soudu odešel s trestem 20 let za mřížemi.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy