Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putinovi dochází vojáci, do války hodlá nasadit armádu důchodců. Rusové chtějí na Ukrajinu vyslat i své sedmdesátníky

Vladimir Putin.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další fotografie
PUTINOVA ARMÁDA

Vladimir Putin není spokojený s vývojem války na Ukrajině, a tak měl ruské armádě nařídit dát dohromady novou sílu o sto tisících mužích. Na základě nově upraveného zákona mohou do armády být povoláni vojáci až do věku 70 let. Rusko se chystá udeřit v oblasti Kupjansku na severu fronty a musí vyrovnávat masivní ztráty vojenského personálu, píše Daily Mail, odvolávající se na zdroje z ukrajinské armády. I proto Rusové zvedli věk povolávaných vojáků.

Rusko zvýšilo maximální věk svých vojáků až o deset let a připravuje dalších 100 000 mužů k další velké bitvě na Ukrajině. Vladimir Putin buduje nové síly, které mají zaútočit na oblast kolem Kupjansku v severním sektoru fronty na Ukrajině, domnívají se vojenští velitelé v Kyjevě, jak píše Daily Mail.

Podle nedávno schváleného zákona mohou být záložníci s vysokou hodností povoláni zpět do služby až do věku 70 let, a to namísto dřívějších 65 let. Podobně pak muži, kteří absolvovali povinnou vojenskou službu, mohou do armády vstoupit až do 55 let, nikoli do 45 jako dosud.

Ruské ztráty jsou strašlivé

Britský ministr obrany Ben Wallace včera označil ruské ztráty za strašlivé. Počet mrtvých nebo zraněných ruských vojáků od počátku ruské invaze v únoru loňského roku odhaduje na 230 až 250 tisíc. Podobnými čísly zlikvidovaného ruského vojenského personálu se přitom chlubí sama ukrajinská armáda. Portál UAWAR.net, který shromažďuje válečné statistiky z Ukrajiny, hovoří o necelých 180 tisících ruských obětí.

Pokud bychom měli na zřeteli staré válečné pravidlo, že na jednoho mrtvého připadnou tři zranění, ukrajinské a britské odhady se v takovém případě nejeví vůbec nerealisticky. Za celé desetileté působení sovětských vojsk v Afghánistánu přitom padlo „pouze“ šest tisíc Sovětů.

Ukrajince i Rusy u Kupjansku čeká peklo

Mluvčí ukrajinské armády plukovník Serhij Čerevatyj uvedl, že Rusko nařídilo bývalým praporům Storm-Z, aby se připravily k boji. V okolí Kupjansku podle něj Rusové už nyní vypálí více než 500 dělostřeleckých granátů denně. „Nepřítel soustředil velmi silnou skupinu. Více než 100 000 lidí, více než 900 tanků, více než 550 dělostřeleckých systémů a 370 raketových salvových systémů,“ připravuje Čerevatyj své spolubojovníky na tuhou bitvu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy