Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putinova strana vyhrála ruské volby konané v ukrajinských oblastech. Západ upozorňuje na falšování hlasů

Volby vyhrála Putinova strana.
Zdroj: koláž eXtra.cz/profimedia
rusko

Rusko během minulého týdne zažilo místní volby, ve kterých obyvatelé několika regionů rozhodovali o guvernérech či poslancích místních zákonodárných sborů. Strana Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina získala více než 70 procent hlasů v okupovaných částech čtyř ukrajinských oblastí – Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské. Západní země včetně sousední Ukrajiny však prohlašují tyto volby za „podvodné“, „nelegitimní“ a nakonec i za „neplatné“. Informuje o tom web stanice Al-Džazíra.

Guvernérské volby proběhly ve více než dvaceti ruských oblastech – ve stejném počtu regionů se konaly také volby do místních samospráv. V šestnácti krajských městech se pak volili přímo zástupci samospráv na úrovni našich primátorů. Volby na anektovaných ukrajinských územích jsou však podle mezinárodních pravidel nelegitimní a západní státy je proto označují jako „pseudovolby“.

Kyjev a další mezinárodní spojenci tento akt kritizují jako nezákonný pokus o posílení ruského vlivu v regionech Ukrajiny. Rada Evropy pak volby označila za hrubé porušení mezinárodního práva, píše Al-Džazíra.

Medveděv: Jde o akt občanské odvahy

Údaje zveřejněné Moskvou ukázaly, že voliči ve válkou zničených ukrajinských regionech podpořili Putinovu stranu Jednotné Rusko více než 70 procenty hlasů v každé z oblastí. Podrobné údaje o hlasování nicméně nebyly bezprostředně zveřejněny.

Výsledky znamenají, že Moskvou vybraní gubernátoři na těchto územích – nejčastěji jde o směs veteránů z řad separatistických velitelů a drobných místních proruských politiků – získávají plný mandát. Žádný ze čtveřice regionů nicméně není plně pod kontrolou ruské armády, podotýká agentura Reuters. Ukrajina, která v červnu zahájila vyčerpávající protiofenzivu s cílem osvobodit tyto regiony, pomalu získává zpět území v Záporožské oblasti a připsala si určité úspěchy i v Doněcké oblasti, v okolí válkou zničeného města Bachmut.

Vážíme si hlasů všech voličů, ale především lidí žijících na našich nových územích. Jejich hlasy mají pro naši stranu absolutní význam,“ citovala agentura TASS lídra Jednotného Ruska a bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. „Není to pouhé vyjádření důvěry. Do jisté míry jde o skutečný akt občanské odvahy a naše strana by k němu měla takto přistupovat,“ dodal.

Zprávy o falšování hlasů

Jednotné Rusko zvítězilo ve všech volebních soubojích o post gubernátorů, kterých se zúčastnilo. V regionech, kde se hlasovalo, však byla volební konkurence omezená, protože silným opozičním kandidátům, včetně některých z Komunistické strany Ruska, úřady zabránily kandidovat.

Případy falšování hlasů v mnoha částech Ruska ukazují na to, že toto nejsou žádné skutečné volby,“ uvedl Stanislav Andrejčuk z nezávislé organizace Golos, která se zabývá právy voličů a kterou ruská vláda označila za „hejno zahraničních agentů“. Andrejčuk dále prohlásil, že jeho skupina obdržela zprávy o zadržování opozičních kandidátů, demolování jejich aut a v jednom případě i o doručování vojenských povolávacích rozkazů pozorovatelům voleb.

Kreml i přesto sebevědomě prohlašuje, že volby v Rusku jsou svobodné a spravedlivé. Průzkumy veřejného mínění a četná volební vítězství navíc podle Moskvy ukazují, že prezident Vladimir Putin je zdaleka nejpopulárnějším politikem v zemi.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy