Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Putine, přiznej porážku, zní z Ruska: Dojdu mu vysvětlit, jak se věci mají, hrozí Kadyrov

Ramzan Kadyrov se pustil do Putina a Kremlu.
Zdroj: Profimedia, koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
PŘEVRAT?

Karta v rusko-ukrajinské válce se, zdá se, obrátila. Ukrajinské jednotky hlásí obrovské úspěchy v protiútoku proti ruské armádě. Ta ztrácí kilometry fronty denně a panika je nejen mezi řadovými vojáky, ale i mezi generály věrnými režimu, komentátory a evidentně i politiky. Stále více zaznívají věty, že odpovědnost by měl převzít Vladimir Putin. Jeho režim už se údajně začal opevňovat proti případnému puči. Na Telegramu Putina kritizuje i Ramzan Kadyrov, britský Expres píše o velkém nebezpečí převratu.

Představitelé ruské správy a ruští armádní velitelé se snaží z poloostrova Krym nenápadně přesunout své rodiny a prodávají tam své nemovitosti. Tvrdí to ukrajinská vojenská rozvědka HUR, podle níž k tomu Rusy nutí úspěchy ukrajinských sil, které vedou protiofenzivu na severovýchodě a jihu země, píše ČTK.

"Nehledě na to, že obyvatelstvo je ubezpečováno o bezpečnosti pobytu na poloostrově, představitelé okupační správy Krymu, pracovníci ruské tajné služby FSB a velitelé některých armádních jednotek se snaží prodat své byty nebo domy a urychleně dostat své příbuzné z poloostrova a zároveň to utajit před svými podřízenými," uvedla ukrajinská rozvědka.

Podobné je to všude jinde v Rusku. V Moskvě a Petrohradu se zastupitelé zřejmě navzdory tamní propagandě dovtípili, že "speciální vojenská operace" na Ukrajině nejde úplně podle plánu, a chtějí žalovat Putina. Podle zpráv britského Expresu se do Moskvy stahují čečenští žoldáci, aby při případném státním převratu pomohli národní gardě udržet Putinovu moc v případě, že by se armáda obrátila proti němu.

Podle agentury Kavkaz Center má jít o tři až sedm tisíc vojáků, kteří byli z Čečenska povoláni do Moskvy. Velet jim má generál Zolotov. Kavkaz Center podotýká, že se jedná o informace, které nelze nezávisle ověřit.

Volání po demisi

Žalovat Putina chce také osmnáct zastupitelů z Moskvy a Petrohradu. Ve svých prohlášeních podle CNN uvádějí, že požadují Putinovu demisi, protože jeho akce začínají škodit ruskému lidu.

Co se týče Čečenců, jejich šéf Ramzan Kadyrov sice stále drží s Putinem, ale i on připustil, že styl vedení války se mu úplně nelíbí. Na svém Telegramu se pustil do Putinovy opatrné kritiky. "Pokud nebudou žádné změny ve strategii v následujících pár dnech, budu nucen mluvit s vedením země sám a vysvětlit jim, co se na bojišti skutečně děje," napsal čečenský vůdce a podpořil tak myšlenku, která se ruským éterem šíří jako epidemie: Putinovi někdo zatajil skutečnou situaci na Ukrajině. Máme-li této argumentaci věřit, otázkou zůstává, jakou budoucnost v čele Ruska má vůdce, který se nechá opít rohlíkem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy