Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putin ztrácí svou moc, tvrdí analytik. Jsou ideální podmínky pro nového nástupce, říká

Putinův výraz mluví za vše.
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 6 fotografií
BOJ O MOC

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil reakci Vladimira Putina na rebelii Jevgenije Prigožina za slabou a za důkaz, že ruská hlava státu ztrácí kontrolu nad vlastními lidmi. Putinova moc se podle lídra okupované země začíná bortit a právě Prigožinův pokus o rebelii ruskou armádu značně poznamenal. Vojenský analytik Jiří Vojáček se Zelenským souhlasí, Putinovu slabost podle něj určitě časem někdo využije. A jak prozradil v rozhovoru pro eXtra.cz, kandidáti by se už našli. 

„Vidíme Putinovu reakci. Je slabý,“ hodnotil Volodymyr Zelenskyj události kolem nedávného pokusu o puč v režii Jevgenije Prigožina, který se zřejmě pokusil neúspěšně zajmout vrchní velení ruské armády, načež Wagnerova skupina táhla téměř nerušeně na Moskvu. Putin rebelanty nejprve označil za teroristy, nakonec však skupině za smír nabídl pardon, podle všeho prostřednictvím Alexandra Lukašenka.

„Předně vidíme, že neovládá (Putin) všechno, wagnerovci postupovali hluboko Ruskem a to, že zajistili některé oblasti, dokazuje, jak jednoduché to je. Putin neovládá situaci v regionech,“ říká Zelenskyj v nedělním rozhovoru, který poskytl americké reportérce CNN v Oděse. Podle ukrajinského prezidenta se celá vertikála Putinovy moci bortí a události Prigožinova nedokonaného puče významně snížily bojeschopnost ruských jednotek na frontě.

Jako Černobyl pro SSSR

Vojenského analytika Jiřího Vojáčka jsme se ptali, nakolik jako realistické vnímá Zelenského hodnocení. Vojáček souhlasí, že rebelie musela mít na schopnosti ruské armády vliv. „Představte si, že se vám za zády děje něco takového a vy máte den co den bojovat proti Ukrajincům, kteří vám nic neudělali,“ říká analytik. Pochod wagnerovců prý sám o sobě zřejmě Putina nyní nesvrhne, protože toho nikdo nevyužil, v dlouhodobějším horizontu ovšem události puče analytik přirovnává k významu Černobylské havárie pro Sovětský svaz.

„Najednou všichni vidí, že stát, tedy vládnoucí garnitura, není schopná řešit elementární problémy. Stejně jako na sklonku Sovětského svazu to bylo během války v Afghánistánu, teď je tu ještě podhoubí v podobě války na Ukrajině,“ souhlasí Vojáček s informacemi o rozpadu Putinovy moci a vybízí ke srovnání s představou, že by se něco takového událo ve Spojených státech. „Ujeli by pár kilometrů, postavila by se jim armáda, FBI, rozprášila je, pochytala a všechny postavila před soudy a do kriminálů. V Rusku ujeli stovky kilometrů bez jakéhokoli většího zájmu ruské armády. To je důkaz, že za režim, až se stane něco opravdu zásadního, nikdo do boje nepůjde,“ nevidí odborník Putinovu budoucnost růžově.

Putina už jistě někdo vyzve

Vojáček současné podmínky považuje za ideální pro ruskou opozici. Koho považuje za pravděpodobného Putinova nástupce? Za nejpravděpodobnější vývoj považuje analytik předání moci v rámci prezidentova blízkého okruhu. „Ať už se nečekaně vyloupne, jako se po Jelcinovi vyloupl Putin, někdo jako Patrušev, nebo naopak někdo, o kom víme, typicky Šojgu,“ ​říká. Vojáček zcela nevylučuje ani skutečně opoziční „havlovskou“ alternativu, kdy by se do čela dostal někdo, kdo nyní z politických důvodů sedí ve vězení.

Vladimir Putin však podle odborníka slabost, kterou prokázal, nemůže v daném politickém systému mocensky přežít. Dříve nebo později se tak jistě najde někdo, kdo ruského prezidenta vyzve. „Vůbec bych se proto nedivil, kdyby to Putin udělal jako Jelcin: až to praskne, tak předá moc někomu, koho si vybere, ale kdo bude přijatelný jak pro něj, tak pro oligarchii. Patrušev třeba,“ jmenuje opět dlouholetého zpravodajce KGB a bývalého ředitele FSB, dlouholetého Putinova známého a spojence. „Putinův konec už je každopádně na obzoru, zdání síly je stejně důležité, jako síla sama a to zdání do velké míry pominulo uvnitř i navenek,“ uzavírá téma Vojáček.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy