Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putin se znovu chystá mobilizovat vězně: Ti se raději snaží nakazit HIV, než aby museli na frontu

Válka na Ukrajině: Chystá se další mobilizace ruských vězňů, ti se snaží nakazit virem HIV
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
válka na ukrajině

Ruští vězni zřejmě "dostanou" další možnost bojovat na Ukrajině. Mnoho z nich ji už ale nevítá tak jako kdysi. Vyplývá to z informací, které se objevily na Twitteru a píší o nich i opoziční ruská média. V tamních nápravných zařízeních prý probíhá jakési sepisování seznamů bojeschopných vězňů, kterému se samotní vězni snaží všemožnými způsoby vyhnout. Třeba i za cenu toho, že se nakazí nevyléčitelným virem HIV.

S informacemi o chystané velké mobilizaci vězňů přišel opoziční server Gulagu.net na svém telegramovém kanále. O případu také píše web Točka. Informace se ven dostala skrze zoufalé manželky a partnerky vězňů, které nechtějí, aby jejich muži šli bojovat na ukrajinskou frontu. Pro vězně to totiž ve velké většině případů znamenalo smrt. Jen málo jich vydrželo šest měsíců, což byla podle dřívějších informací doba, po které měli nárok na prominutí trestu. Jenže časy, kdy vězně k wagnerovcům verboval sám Jevgenij Prigožin, jsou podle zpráv na ruských fórech dávno pryč.

Příbuzní jsou zoufalí

V červnu prezident Vladimir Putin podepsal změny zákonů jménem „Odvodná a vojenská služba“ a „Mobilizační výcvik“. Podle těchto novel podléhají nyní odsouzení ve výkonu trestu vojenské registraci. „Ve federální věznici IK-6 se také ptali, kdo sloužil v armádě. Existuje také jakýsi seznam, na tomto seznamu je můj syn. Můj syn je od dětství postižený. Nesloužil v armádě," píše podle Točky jeden ze zoufalých příbuzných vězně, který si svůj trest odpykává v Lipecké oblasti na jihu Ruska. Podobné zprávy podle webu přicházejí i z oblasti Perm a Nižnij Novgorod.

Vězni se podle některých zpráv uchylují i k doslova zoufalým činům. Při sepisování seznamů kandidátů na frontu totiž existují výjimky. Do boje se totiž nedostanou "vězni s nízkým sociálním statusem" (pedofilové, teroristé, organizátoři ilegálních ozbrojených skupin) a také ti, kteří jsou nositeli nakažlivých nemocí.

Všichni vězni ze seznamu jsou odvezeni, kromě lidí nakažených HIV. Nikdo se jich neptá na souhlas. Lidé hledají všechny možnosti, aby se nedostali do zóny speciální vojenské operace, včetně získání statusu pacienta nakaženého HIV," řekl Točce zdroj, který je se situací ve věznicích obeznámen.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy