Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Putin předběhl Západ: Ceny bydlení v ruské Soči jsou třetí nejvyšší na světě

Ruská Soči: Ceny bydlení jsou tam třetí nejvyšší na světě. Destinace předstihla i New York
Zdroj: profimedia, koláž eXtra.cz
+ Další 2 fotografie
luxusní bydlení

Ceny luxusního bydlení jsou v ruském Soči, kde se v roce 2014 konaly zimní olympijské hry, třetí nejdražší na světě. Vyplývá to ze studie společnosti NF Group, podle které jsou dražší nemovitosti už jen v Hongkongu a Monaku. Píše o tom například list The Moscow Times.

V současné době si za 1 milion dolarů (zhruba 22,1 milionů korun) můžete v prázdninové destinaci na pobřeží Černého moře pořídit pouhých 29 metrů čtverečních luxusní nemovitosti, ukazují výsledky studie zveřejněné ruským deníkem RBC. V americkém New Yorku, kde je čtvrtý nejdražší trh s luxusními nemovitostmi na světě, byste za stejný výdaj získali nepatrně větší nemovitost o rozloze 33 metrů čtverečních.

Ruská metropole Moskva je v současnosti dvanáctým nejdražším trhem s luxusními nemovitostmi na světě – ceny bytů se zde však v jednotlivých čtvrtích výrazně liší. Luxusní byt ve vyhledávané čtvrti s názvem Patriarchovy rybníky může být stejně drahý jako v Hongkongu, zatímco v jižní městské části Danilov lze za 1 milion dolarů pořídit nemovitost téměř čtyřikrát větší.

Soči se pro Rusy stane ještě oblíbenějším

Moskva se rovněž umístila v první desítce měst na světě, pokud jde o růst cen luxusního bydlení. Podle studie se cena luxusních nemovitostí v Moskvě v loňském roce meziročně zvýšila o 13,2 procent a letos se očekává nárůst o další 3 procenta.

Soči však pravděpodobně zůstane i po zbytek roku nejoblíbenější destinací pro ruské zájemce o luxusní nemovitosti, píše The Moscow Times. A to i vzhledem k západním sankcím a rozsáhlým zákazům cestování, kvůli nimž je většina západních zemí včetně Evropy nedostupná i pro superbohaté. RBC to řekla Olga Široková z NF Group.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy