Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Putin pod náporem stížností vojáků: Posílají nás na smrt s primitivním vybavením, vzkazují mu

Vladimir Putin dostává stížnosti vojáků: Posílají nás na smrt s primitivním vybavením, říkají
Zdroj: Profimedia.cz
válka

Ruským mobilizovaným vojákům není na ukrajinské frontě zrovna dvakrát hej. Důkazem je kromě mnoha dalších svědectví video, které zveřejnil Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra. Záběry zachycují takzvané mobiky, kteří si stěžují, že oproti slibům při odvodu trpí nedostatkem vybavení, výcviku a jejich velitelé je posílají na smrt. Rozhodli se obrátit na prezidenta Vladimira Putina, aby jim v jejich nezáviděníhodné situaci pomohl.

"Tohle je jedno z klasických prosebných videí směrem k carovi," komentuje ironicky Anton Geraščenko video, které zveřejnil na svém twitterovém profilu. Ruští vojáci si na něm stěžují na celou řadu problémů, které podle nich v ruské armádě nastaly. Mimo jiné na to, že je jejich velitelé rozdělili a prakticky je posílají na smrt.

"Drahý vrchní veliteli, jsme mobilizovaní ze sverdlovského a permského regionu," oslovují vojáci prezidenta Ruské federace Vladimira Putina a uvádějí další identifikace své jednotky. "Odjeli jsme z regionu na konci prosince 2022 do zóny speciální vojenské operace. Žádáme vás o prošetření činů našich velitelů," obracejí se vojáci na prezidenta.

"Když jsme dorazili na Doněck, předali nás pod vedení První slovanské brigády, rozdělili nás z teritoriálních útočných jednotek bez řádných záznamů a dokumentace. Máme tu neospravedlnitelné ztráty. Některé z nás poslali dobývat opevnění kolem Avdijivky. Žádný průzkum, žádná komunikace s ostatními," čte z papíru jeden z vojáků.

Nedostatečné vybavení

"Výsledek jsou čtyři mrtví, osmnáct zraněných a jeden ze zraněných, který bez péče zemřel v nemocnici. A rozhodně nejsme jediní," říká mluvčí vojáků. Pak přejdou ke svému vybavení. "Nedostali jsme dostatek dronů, nočních vidění, termálních optik a dalšího vybavení, abychom v bojových misích uspěli. Proč vedení ignoruje naše požadavky?" ptají se frustrovaní ruští bojovníci.

Jejich nářek se tak přidává k mnoha zvěstem, které se objevují právě o vybavení Rusů. Před časem se také objevilo video s naprosto nedostatečným obutím některých zajatých vojáků. Někteří na frontu nastupovali v rozšlapaných teniskách a dokonce mokasínách. Pokud takto vypadají jejich boty, další, zejména bojové vybavení, si člověk nechce ani představovat.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy