Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

První miminka roku 2024: S holčičkami se roztrhl pytel, vítězkou je Barborka z Jihomoravského kraje

První miminka roku 2024: Vítězkou je Barborka z Jihomoravského kraje
Zdroj: pixabay
miminka

Souboj o titul první miminko roku je opět tady. Zatímco většina lidí sledovala ohňostroje a připíjela na Nový rok, některé dámy přiváděly na svět nové životy. Která novorozeňata přišla na svět pár minut po půlnoci? Vypadá to, že pomyslnou vítězkou je podle informací ČTK holčička z Jihomoravského kraje, která se narodila minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov.

Vítězkou letošního klání je zřejmě Barborka, jež se narodila pouhou minutu po půlnoci v porodnici Nemocnice Vyškov. Hned na druhém místě je dívenka Lara z Prahy. Ta se narodila jen osm minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Bulovka. Podle webu vyznamy-jmen.com má jméno islandský původ a znamená světlo. Jen pár minut po ní v čase 0:16 přišel na svět chlapeček Artur. "Má 3000 gramů a 48 centimetrů," sdělila ČTK Jana Krejčí Merxbauerová z oddělení komunikace a PR uvedené nemocnice.

Třetím dítětem nového roku je chlapeček z Vysočiny, kterého rodiče pojmenovali Makar. Jméno má řecký původ a znamená blahoslavený či šťastný, píše web krestnijmeno.prijmeni.cz. Hoch se narodil 14 minut po půlnoci v Pelhřimově a vážil 3800 gramů.

Hodně holčiček

Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Rakovníku. Hanna přišla na svět v 00:41 a vážila 2860 gramů. První chlapec, Tobiáš, se narodil o tři minuty později v nemocnici v Kolíně.

Prvním letošním miminkem v Ústeckém kraji je Eliška, kterou maminka porodila v 03:38 v litoměřické nemocnici. Dívenka vážila 3450 gramů a měřila 53 centimetrů. V Písku se narodila malá Amálie a stala se prvním miminkem jižních Čech. Přišla na svět 53 minut po půlnoci. Holčička měří 50 centimetrů a váží 3550 gramů.

Prvním letošním miminkem v Libereckém kraji je Filip. Ten přišel na svět v 00:33 v porodnici nemocnice v Jablonci nad Nisou a vážil 3055 gramů. Ve Zlínském kraj se jako první narodil chlapeček Mateo. Na svět přišel v porodnici v Uherském Hradišti v 00:36. V Kroměřížské nemocnici přišla na svět Šarlota, ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku holčička Margareta.

Rodiče dětí, které se narodí letos od 1. ledna, budou pobírat vyšší rodičovskou. Budou tak moci čerpat 350 000 korun. U vícerčat se částka v příštím roce zvedne o 75.000 korun na celkových 525.000 korun. Vyplácení dávky se však zkrátí z maximálně čtyř let na nejvýše tři roky.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy