Trendy
Zrádci 2025 Love Island 2025 Farma Vojty Kotka Jindřich Rajchl

Proklatě nebezpečné kuře? KFC má další malér, v Praze odhalili bakteriální ohrožení

KFC
Zdroj: profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 5 fotografií
VAROVÁNÍ

Jan Tuna se svým pořadem Tuna versus otevřel závažnou kauzu ohledně ohrožení zdraví strávníků v řetězci KFC. A úřady mu už potřetí za sebou daly za pravdu. Po prošlém mase a fekálním znečištění kuchyně nyní ohlásily i nález nebezpečné praktiky rozmrazování masa, které může jídlo zahltit mikroby.

KFC nestíhá hasit maléry

Tohle už začíná vypadat jako systémový problém a ne jako dílo zasednutí jedním investigativním novinářem.

Jan Tuna se nedávno dozvěděl o tvrzeních bývalých zaměstnanců o skandálních praktikách v KFC, měly se týkat především používání prošlého masa. Bylo by to asi jen na úrovni tvrzení proti tvrzení, kdyby ovšem Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Liberci v provozovně KFC nenašla devět kilo prošlého masa, které už se opravdu nemělo dostat zákazníkům do pusy.

A kdyby se nedávno nenašlo fekální znečištění v kuchyni. To zase odhalili hygienici, kteří navíc zkoumají další vzorky.

Nejnovější zjištění Jana Tuny souvisí opět s inspekcí. Ta v pobočce v pražských Dejvicích (ta je, na rozdíl od řady jiných, v současnosti poloprázdných provozů řetězce, většinou stále ještě narvaná k prasknutí) našla „nekalý“ a odsouzeníhodný způsob rozmrazování masa ve stojaté vodě. To je problém, používat se má tekoucí voda, protože takovým způsobem se totiž může rozjet koktejl bakteriálního množení. A z toho pak strávníci mohou mít těžké zdravotní potíže.

Maso muselo být zlikvidované a řetězci nyní hrozí pokuta až do výše deseti milionů korun.


Ohrožená hygiena potravin

KFC tím porušil ustanovení o hygieně potravin, když nedodržel postupy založené na zásadách systému HACCP(preventivní systém pro zajištění bezpečnosti potravin - pozn. red.). Zavedení a dodržování tohoto systému je povinné ze zákona a zcela standardně kontrolováno dozorovými orgány,“ uvedl v tiskové zprávě Pavel Kopřiva ze SZPI.

Fast food asi bude muset platit. Kolik, to se zatím neví.

„Hovořit o sankci je předčasné, budeme zahajovat správní řízení. Bylo vykonáno opravdu velké množství kontrol, většina z nich ještě nebyla uzavřena s nějakým výsledkem,“ podotkl pak mluvčí Kopřiva pro eXtra.cz.

Teoreticky se tak dá čekat, že KFC čekají ještě mnohem krušnější časy, než jaké zažívají dnes, kdy část veřejnosti pochybuje o zdravotní nezávadnosti jimi nabízeného jídla.


Tuna se nenechá zastrašit

O novém průšvihu opět jako první informoval pořad Tuna versus.

Že by se hvězda formátu nechala svést strachem, že by se mu u citlivějších afér mohlo něco stát, tím se nenechá zviklat. „Kdyby se lidi báli, tak by se nikdy nic nezměnilo k lepšímu. A mně jde opravdu o to, aby se věci měnily k lepšímu, aby tady nebyli ohrožováni občané České republiky, včetně dětí a starých lidí,“ sdělil nedávno pro eXtra.cz Jan Tuna.


Další maléry na obzoru

K zjištění, o kterém inspekce nově informovala, došlo v září, stejně tak jako to s prošlým masem.

Podle informací eXtra.cz ale zdaleka nejde o všechny maléry v řešení. Některé jsou v procesu a KFC se proti nim buď odvolává, nebo může odvolat. Pokud by se totiž staly pravomocnými, může to zhoršit ještě víc postavení firmy v ČR a zkazit jí ještě silněji už tak těžce poškozenou pověst.

Redakce eXtra.cz kontaktovala provozovatele značky v ČR, firmu AmRest.

Jenže ta s médii téměř nekomunikuje a ani pro náš web do uzávěrky článku neučinila výjimku. Jen u prošlého masa se bránila tvrzením, že šlo o pochybení jednotlivce.

Tuna se proti tomu ohrazuje s tím, že jeho svědectví hovoří naopak o přímých pokynech oblastních manažerů, aby se prošlé maso prodávalo.

Dříve aktivní společnost se odmlčela i na sociálních sítích. „Dělá mrtvé kuře,“ rýpe do společnosti investigativní novinář Jan Tuna.

GLOSA: Mia si věrné vodí jako v loutkovém divadle. Ve Zrádcích se jí ostatní nemohou rovnat

Související články

Další články

Nejnovější kauzy