Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Příznivci dezinformátora Zítka tvrdě narazili. Obléhali sídlo policie a vysmívali se jejím pravomocem, ta je vyvedla z omylu

Pavel Zítko má další tahanice se zákonem: Jeho příznivci obklíčili sídlo policie
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 5 fotografií
KONSPIRACE V HLAVNÍ ROLI

Incident, při kterém se několik lidí snažilo probít k soudu s dezinformátorkou Janou Peterkovou, má dohru. Na výslech byl předvolán i bývalý prezidentský kandidát a příznivce všech možných konspiračních teorií Pavel Zítko. Toho včera na policejní služebnu doprovodilo několik desítek příznivců a jejich počínání si vyžádalo i zásah těžkooděnců. Zítkovi fanoušci se domáhali toho, aby byl výslech veřejný, avšak netušili, že podle českých zákonů to možné není. Záběry z konfliktu se objevily na sociálních sítích.

Ke konfliktu příznivců konspiračních teorií a příslušníků policie došlo včera přímo před sídlem pražského policejního ředitelství. Příznivci dezinformátora Pavla Zítka, kteří jsou přesvědčeni o tom, že náš stát je pouze korporací a Československo nikdy nezaniklo, přišli svého gurua podpořit na policejní výslech a dožadovali se přítomnosti u něj. To však podle českých zákonů není možné a policisté se to hloučku snažili vysvětlit.

Jejich snaha vyřešit situaci v klidu však narazila na odpor konspirátorů. Ti na policisty verbálně útočili, dožadovali se nesmyslných právních úkonů, před policejním ředitelstvím zpívali i ruskou hymnu. Na místo tak byly povolány pořádkové jednotky, které hlouček lidí zklidnily. Na místě byl i antikonfliktní tým.

Jsem Rudolf z rodu Vávrů

"Já jsem Rudolf z rodu Vávrů, zmocněnec pana Zítka, poslouchejte mě," pokřikuje jeden z mužů na policistu v civilu, který se snaží odvést Pavla Zítka na výslech. "Ne, vy teď poslouchejte mě," odpovídá mu jeden z kriminalistů. "Vy on-line streamujete trestní řízení ve fázi prověřování, které je z podstaty neveřejné. Takže asi tak," opáčí mu kriminalista a několikrát vyzve Pavla Zítka, aby šel dovnitř budovy k výslechu. Video zveřejnili sami konspirátoři na jedné ze svých facebookových stránek, na síť X ho umístila aktivistka Barbora Kuželová.

https://twitter.com/MercuryBarbora/status/1721859849372201421

"Nepůjdu dovnitř," odvětil policistovi Zítko. "Dobře, v případě, že neuposlechnete všech pokynů, bude proti vám použito donucovacích prostředků. Pane Zítko, laskavě vstupte dovnitř," neustupuje kriminalista protestujícím ani o píď. Zítko mu v tu chvíli začne ukazovat jakousi výzvu a na cosi se ho ptát, kriminalista je ale neoblomný. "Poslední výzva s výstrahou, jinak budete předveden. Byl jste řádně předvolán," opakuje mu. Zítko ale ve svém přesvědčování nepřestává a kriminalista tak prosí přítomné policisty o jeho předvedení. "Půjdu sám," vykřikuje nakonec Zítko a následuje policisty na výslech.

Nepokoje u soudu

Z incidentu v soudní síni s Peterkovou je obviněno osm lidí. Za výtržnictví hrozí obviněným až dva roky vězení, jednomu z obviněných mohou soudy uložit až tříletý trest, uvedla ČTK. Násilí proti orgánu veřejné moci mohou soudy potrestat maximálně pěti lety, za pohrdání soudem hrozí dva roky vězení.

Na jednání soudu 30. května přišlo několik desítek příznivců Peterkové. Ve snaze dostat se do jednací síně napadli lidé justiční stráž a vysadili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže. Peterkové pak soud s vyloučením veřejnosti uložil za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy