Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Exkluzivní svědectví muže, který neúspěšně upozorňoval na týrání dvou chlapečků. Prokousnutý prst a zlomená žebra

Chlapec byl brutálně týrán.
Zdroj: Pixabay
+ Další fotografie
svědectví

Redakci eXtra.cz kontaktoval soused páru gayů, kteří stojí před soudem za týrání malých chlapců, již jim byli svěřeni do péče. Ty měli bít, polévat studenou a vařící vodou nebo kopat a vyhrožovat zabitím. Svatopluk Šída kontaktoval policii i sociální odbor, úřad však podle jeho slov varování nebral vážně. Následně byli on i jeho manželka podle jeho vyjádření zmíněným párem brutálně napadeni.  

Děsivý případ projednává Městský soud v Praze. Bývalý pár homosexuálů je obviněn z týrání dvou chlapců. Ty měl jeden z nich (strýc obou chlapců) svěřené do péče. Malé chlapce měli bít, polévat studenou a vařící vodou nebo kopat a vyhrožovat zabitím.

„V době, když se o poškozené jakožto partner poručníka dětí staral, je v blíže nezjištěném počtu případů vícekrát fyzicky potrestal tak, že je nepřiměřeným způsobem bil rukou a dále i dosud blíže nezjištěnými předměty všude po těle. V případě nezletilého (mladšího) i včetně genitálií,“ uvedla podle serveru iDnes.cz státní zástupkyně Barbora Kvášová jen část z hrozivého chování, kterého se měl pár dopouštět. Detailní popis případu naleznete zde.


Úřady prý upozornění souseda přehlížely

Redakci eXtra.cz se v reakci na vydaný text ozval Svatopluk Šída, který uvádí, že byl soused obžalovaných a na jejich chování opakovaně upozorňoval příslušné instituce. Bohužel bez výsledku.

Šídou podle jeho slov otřásl článek o kauze, protože se mu vrátily vzpomínky na to, co se v domě dělo. "Chtěl bych se dostat k soudu jako svědek. Ti dva obžalovaní, to jsou zvířata, to nejde jinak popsat. Nejhorší na tom bude, pokud se z toho ten D. (jeden z obžalovaných, v zájmu ochrany dětí uvádí redakce pouze iniciálu, pozn. red.) vykroutí, protože to je ten hlavní strůjce toho, co se tam dělo," tvrdí soused.

Následně vypráví, jak se snažil na chování páru, který bydlel patro pod ním, odkud slyšel pláč chlapců, upozornit. "Původně jsem šel na obecní úřad oznámit týrání dětí a už tenkrát jsem měl podezření na zneužívání. Vedoucí odboru mi tenkrát řekla: 'A jak to můžete vědět?' Potom nemáte sílu to řešit dál. Policisté se zase vymlouvali, že tam nemohou jet, že nemají auto. Nakonec tam policista jel, potom vylezl ven a kroutil hlavou, že tam mají otřesný bordel, ale že děti vypadají v pořádku. Přitom v tu chvíli tam byla s nimi matka, která je měla odebrané z péče. To přitom policista vůbec neřešil," uvádí Šída.

Zmíněné tvrzení se redakce eXtra.cz snažila u policistů ověřit, ale vzhledem k delší časové prodlevě a tomu, že Svatopluk Šída si nevybavuje konkrétní den, už policie záznam z tohoto zásahu nenašla. Celé vyjádření policie najdete na konci textu.

"Manželku vzal tyčí a přerazil jí žebra"

Podle Šídy se mu následně pár snažil mstít a napadli ho. "Zmlátili mě, otřes mozku, překousnutý prst, manželka měla přeražená žebra. To byl následek toho, že jsem se snažil ochránit ty děti. Oni mě vylákali před barák. Udělali hrozný bordel, že byl celý barák vzhůru nohama. Já bych na to ani nereagoval, ale kontaktovala mě sousedka, co bydlí o tři patra výš e-mailem ve znění: 'u vás je nějaká válka?' Pak se ozvalo zvonění, tak jsem myslel, že konečně přijela policie to řešit. Vylezl jsem ven, protože za dveřmi nikdo nebyl, a najednou jsem dostal od M. (druhý obviněný, pozn. red.) ránu do hlavy, spadl jsem na zem, devastovali mě tam, poštvali na mě psa, překousl mi prst... Manželka pak vylezla ven a dostala od M. ránu tyčí, takže měla přeražená žebra," popisuje Šída hrozivý incident.


Celý incident, který skončil u soudu, policie vyhodnotila jako výtržnost. "Nakonec jsem stanul před soudem já jako výtržník a M. dostal směšnou podmínku za těžké ublížení na zdraví," uvádí muž a přikládá rozhodnutí soudu. Šída z něj nakonec odešel s tisícikorunovou pokutou, což u něj umocnilo pocit nespravedlnosti.

"Snažil jsem se to pak vytěsnit, ale pak váš článek se mnou následně otřásl. Mohu potvrdit, že z čeho jsou obviněni, tak k tomu docházelo. Slyšel jsem to o patro výš. Mlátili děti, ty děti navíc byly za půl roku pouze dvakrát venku," dodává. Podle něj navíc v bytě celou dobu bydlela i matka dětí, které jí byly soudně odebrány, takže není možné, aby o týrání nevěděla, jak se snažila uvést.

Policie: V domě jsme řešili sousedský spor

Redakce eXtra.cz kontaktovala s žádostí o vyjádření i Policii ČR. Ta potvrdila, že do zmíněného domu jela k zásahu. "2. října nám bylo oznámeno, že se v domě konají sousedské spory. Z údajů co máme, vyplývá, že za devět minut po oznámení přijela hlídka. Na místě jsme řešili sousedský spor, kdy žena měla být napadena jedním z nájemníků. To jsme řešili jako přestupek. Přičemž se měli navzájem rušit pouštěním nějaké sirény. Následně došlo mezi sousedy ke konfliktu. Věc jsme následně předali správnímu orgánu městské části," uvedl mluvčí pražské Policie Jan Daněk.

Celý případ bude redakce eXtra.cz dál sledovat.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy