Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Předpokládám, že vám varlata fungují! Učitel na vysoké škole častoval studenty nevybíravými poznámkami

Studentky mají strach se ozvat.
Zdroj: Profimedia
+ Další fotografie
obtěžování

Studenti Technické univerzity v Liberci si už dlouhou dobu stěžují na chování učitele Richarda Jedličky. Ten měl zejména studentky vystavovat nevhodným poznámkám a ponižování. Běžné byly například komentáře vzhledu a sexuální narážky. Jak však upozorňuje propagátor moderních přístupů ve školství Robert Čapek alias Líný učitel na svém blogu, vedení univerzity toto chování dlouho nijak neřešilo. Redakce eXtra.cz kontaktovala školu, která nám prozradila, co bude s učitelem Jedličkou dál.

Tématu sexuálního obtěžování se redakce eXtra.cz dlouhodobě věnuje. Upozornila například na několik žen, které se jí svěřily s tím, že je měl sexuálně napadnout herec Pavel Trávníček. Věnovali jsme se také případům údajného obtěžování pacientek ze strany psychiatra Jana Cimického.

Studenti si stěžují na chování Richarda Jedličky

Bohužel se případy sexuálního a psychického nátlaku nebo nevhodných narážek nevyhýbají ani školnímu prostředí. Studenti Technické univerzity v Liberci si dlouhodobě stěžují na chování tamního učitele Richarda Jedličky. Na jeho případ redakci eXtra.cz upozornil popularizátor moderního školství Robert Čapek, který na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Líný učitel. Rozhovor s ním o nešvarech českého školství naleznete zde.

Jedlička měl podle něj obtěžovat zejména studentky už celé roky, načež zmiňuje historku, se kterou se mu svěřila jeho kolegyně učitelka. I po šesti letech měla podle Čapka se vzpomínkami na tohoto člověka viditelně spojené krajně nepříjemné emoce a nebylo pro ni jednoduché to otevřeně říci.

Na ukazování je hezká dost!

"Docent Jedlička při vymýšlení sáhodlouhých požadavků na zkoušku je diktoval studentům velmi rychle, takže měla problém vše zapsat. Z jejích úst se tedy vydral bezděčný slabý povzdech. Docent Jedlička ho zaslechl a okamžitě na ni začal řvát, že z ní tedy učitelka určitě nebude! Ale mohla by prý být, pod jednou podmínkou - že když bude jen stát před tabulí, musí si „zalepit hubu Kanagomem“. Pak prý snad může u tabule stát a jen ukazovat, protože na to je hezká dost a jen pro tohle se hodí," popisuje historku Čapek.

Podobné urážky mají být v Jedličkových hodinách naprosto běžné. Urážky, kterými ji pedagog častoval, podle něj školní praxí zocelené kolegyni ještě i po letech vhánějí slzy do očí. "V člověku zůstane prožitá bezmoc a ponížení, podobná srážka s krutostí a bezohledností je často trvale poškozující. Kolegyně pak i potvrdila strach, který studentům nedovolil cokoli podniknout (třeba si stěžovat), protože Jedlička číhal na konci studia u státních zkoušek. A vícekrát předvedl, jak umí zatočit s tím, kdo se mu znelíbil. Přesto se našli tací, kteří se odvážili věci popsat. Nikdo je však nevyslyšel ani nepomohl," dodává školský influencer a bloger.

Varlata vám fungují, představte si, že jste na výletě s kolegyní

Bohužel šlo nejen o urážky, týkající se třeba vzhledu studentky, ale v mnohých případech i o sexuální narážky. Jedlička tak měl říci i takovéto výroky: „Deniso, že vás rodiče špatně vychovali, je jejich věc, že jste nevychovaný spratek, ale to u mě na zkoušce nebudu trpět.“ Nebo: „Ondřeji, předpokládám, že vám varlata fungují, tak si představte, že jste na školním výletě tady s kolegyní a že se vám líbí.“

Podle Čapka je nabíledni, že o chování učitele museli vědět jeho kolegové a nadřízení. „Vzdor tomu, že se vyrojilo množství negativních vyjádření k postupu některých vyučujících naší fakulty vůči studentům, chtěl bych zdůraznit, že vyučující na naší fakultě v žádném případě systematicky nešikanují studující,“ měl dokonce napsat děkan v reakci na stupňující se stížnosti studentů.

Nevhodné chování Jedličky navíc dokládají i příspěvky samotných studentů v elektronickém systému hodnocení výuky: „Kapitolou sama o sobě je vyhraněnost pana docenta vůči studentkám, které shledá atraktivní. To potom daná studentka cvičení co cvičení poslouchá eroticky zabarvené vtipy, sexuální narážky a může se také například od pana docenta dozvědět jeho osobní hodnocení jejího poprsí (veřejně během cvičení),“ píše se v jednom z hodnocení studentky z roku 2014.

Jak zabráním, aby mi nesahal do vlasů?

„Jak zabráním tomu, aby mi pan doc. Jedlička příští roky nesahal do vlasů, nechytal mě za prsty na rukou, za paži etc.?" píše další studentka v roce 2015. „Bohužel zkouška byla velmi stresující, hlavně v důsledku přístupu pana docenta. Jsem ráda, že mám předmět za sebou, a v budoucnu se už na seminář pana Jedličky nepřihlásím,“ objevuje se v dalším z mnoha negativních hodnocení, tentokrát z roku 2020.

Poté, co Čapek na tyto praktiky upozornil, se však věci přece jen daly do pohybu. "Případu nevhodného chování jednoho našeho pedagoga se věnujeme už dlouhou dobu, dotyčná osoba byla na začátku března zbavena výuky (což lze veřejně ověřit v systému Stag) a v souladu s platnou legislativou činíme další nezbytné kroky tak, aby se jeho nepřijatelné chování vůči studentům nemohlo opakovat a aby k podobným případům v budoucnu již na fakultě nedocházelo," píše se ve vyjádření univerzity na dotaz kolegyně Čapka, proč univerzita na svém Facebooku maže odkazy na jeho blog.

Kvůli pedagogovi zasedla komise

"Z případu pana docenta Jedličky nemáme radost a mrzí nás s ohledem na studentky a studenty a i s ohledem na dobrou pověst jeho kolegyň a kolegů a celé fakulty a školy," uvedla univerzita na dotaz eXtra.cz. "Správné řešení podobných excesů se hledá těžko a donedávna chyběly i adekvátní nástroje, naštěstí tomu tak už není. Od září 2021 má Technická univerzita v Liberci ombudsmana, a tak můžeme tento institut nyní vyzkoušet v praxi," vysvětlují akademici, jak chtějí podobné incidenty řešit.

"Právě po konzultaci s univerzitním ombudsmanem a na jeho návrh jmenoval pan rektor komisi, která se stížnostmi na chování a jednání docenta Jedličky zabývá. Komise, v níž sedí i odborníci na právo a gender, zasedla poprvé dnes (14. 4. 2022). Jejím úkolem je celou situaci zmapovat, určit, čeho konkrétně a v jakém rozsahu se docent Jedlička dopustil či nedopustil, a navrhnout řešení. Vyřešení situace je nakonec na děkanovi, který je zástupcem zaměstnavatele," dodává liberecká univerzita.

Protože je Jedlička právoplatným zaměstnancem fakulty, je podle univerzity potřeba postupovat v souladu se všemi právy, která zaměstnanec má. "Není to řešení nejrychlejší, ale jediné správné a v souladu se zákonem. Nicméně před konečným rozuzlením celé neblahé situace již pan děkan nyní v březnu rozhodl, že docent Jedlička nebude učit a nebude zkoušet. Bude se na fakultě zatím věnovat pouze vědecko-výzkumné činnosti," uvádí se ve vyjádření akademické instituce.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy