Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Před 17 lety policisté rozehnali technaře: Na CzechTek nakonec doplatil Paroubek

Zásah policistů a těžkooděnců na CzechTeku v roce 2005.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 5 fotografií
Zásah

Jestli existují nějaké dny, na které by Jiří Paroubek chtěl zřejmě zapomenout, bude o 29.-30. července. V roce 2005 totiž jako tehdejší premiér vydal ministru vnitra Františku Bublanovi pokyn, aby rozehnal legendární technoparty zvanou CzechTek. Více než tisícovka policistů tak vtrhla na účastníky legálního festivalu, přičemž zásah vešel do novodobých dějin jako jeden z nejkrvavějších a dodnes vzpomínky na něj budí vášně. Mimo jiné proto, že podle portálu iDnes byla policejní akce vyčíslena na více než 30 milionů korun.

CzechTek byl svého času legendou technařských akcí. Festival plný elekronické hudby a reggae se od roku 1994 konal pravidelně každý poslední červencový víkend. CzechTek se stal nejen českým fenoménem, ale i zahraničním, jelikož akce postupně nabrala z několika stovek účastníků až několik desítek tisíc. V roce 2006 si například na festivalu zatančilo 40 tisíc lidí z celé Evropy.

Přesto si ale snad každý pamatuje nechvalně proslulý ročník 2005. Tehdy se od prvního dne schylovalo k pořádnému maléru. Přestože si pořadatelé legálně pronajali velkou část louky vedle dálnice D5 poblíž Mlýnce na Tachovsku od firmy Italinvest, policie tvrdila opak. Tehdejší čerstvě zvolený premiér Jiří Paroubek tak vydal pokyn ministrovi vnitra Františku Bublanovi, aby akci nechal rozehnat.

Desítky zraněných

Už v pátek 29. července policisté zablokovali sjezd z D5, čímž na několik hodin ochromili dopravu. Technaři ale často nechali svá auta v okolních vesnicích a vydali se na festival pěšky. Nakonec se tak na louce sešlo na 5000 účastníků, přičemž nebýt policejních represí, číslo by nejspíš bylo ještě větší. Strážníci navíc zakázali umístit do pronajatého areálu mobilní toalety.

V sobotu pak došlo na to, k čemu se mezi napjatými účastníky a policií nevyhutelně schylovalo. Těžkooděnci dostali příkaz akci rozehnat a technaři se zprvu nenechali. Úřady totiž argumetovaly tím, že majitelé okolních pozemků k festivalu nedali svůj souhlas. Jenže na okolních pozemcích se akce nekonala, a navíc šlo o prázdné parcely. Jako záminka pro brutální útok to však postačilo.

Do akce bylo nasazeno snad vše, co policie měla k dispozici, včetně slzných granátů nebo vodních děl. Dva po sobě jdoucí zásahy si vyžádaly desítky zraněných na obou stranách. Následoval téměř rok dlouhý soudní proces, ve kterém bylo obviněno celkem 9 účastníků technoparty, z nichž si jeden odnesl podmínku. Zarážející ale bylo, že obvinění se nedočkal žádný ze zasahujících policistů. údajně proto, že záběry z policejních kamer byly nekvalitní.

Vajíčkový dozvuk

Zásah vyvolal velikou vlnu nevole mezi veřejností i politiky. Akci odsoudila tehdejší opozice, Senát i prezident. Vláda v čele s Paroubkem si však za rozhodnutím stála. V následujících týdnech po akci vyšli občané hned čtyřikrát demonstrovat do ulic, navíc vznikla řada protestních akcí v podobě koncertů. O to větší pozdvižení pak vyvolala informace, že zásah stál podle portálu iDnes.cz 31 345 000 korun. Pro srovnání, náklady na policejní akci při zápasech Sparta - Baník se obvykle pohybují okolo 300 tisíc korun.

Není tak divu, že lidé Paroubkovi CzechTek dodnes nezapomněli a také mu to dali najevo v roce 2009, když na něj házeli během volebního mítinku vajíčka. "Vajíčkový názor je jedna z forem, kterou se rozhodla využít část mladé generace. Nejde o kámen nebo o klacek. Nejde ani o zneužití policejní mašinérie proti lidem, jak se toho dopustil ve svém postoji právě Paroubek," uvedl aktivista Stanislav Penc v roce 2009 pro portál Aktuálně.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy