Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Pravá ruka Prigožina Dmitrij Utkin: Druhý muž wagnerovců se vyžíval v nacistických symbolech, na těle jich měl hned několik

Příznivci wagnerovců truchlí nad smrtí Jevgenije Prigožina a Dmitrije Utkina.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
wagnerovci

Během letecké havárie minulý týden zahynul spolu s Jevgenijem Prigožinem i Dmitrij Utkin, významná postava spojená s ruskou žoldnéřskou Wagnerovou skupinou. Utkin, známý pro svou vojenskou minulost v ruské rozvědce, býval někdy označován jako zakladatel skupiny, avšak novější informace naznačují, že mohl být pouze zástěrkou pro skutečného vůdce skupiny – Prigožina. Píše o tom web zpravodajské stanice Al-Džazíra.

Dmitrij Utkin, narozený v roce 1970 v Azbestu – městě u pohoří Ural, pojmenovaném podle tamního azbestového průmyslu – začal svou vojenskou kariéru ve věku 18 let. Sloužil v ruské vojenské rozvědce GRU a účastnil se dvou čečenských válek. Většina jeho kariéry je obestřena tajemstvím, ale je známo, že v letech 2013 a později byl spojen s několika soukromými vojenskými společnostmi, včetně tajemné skupiny Slavonic Corps a později wagnerovci.

Jak uvádí list The Times of Israel, Wagnerova skupina se stala známou v roce 2014 v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Ačkoli jméno skupiny je často spojováno s Utkinovým krycím jménem, skutečné pozadí založení a vedení skupiny zůstává nejasné. Utkin měl významnou roli v konfliktech na Ukrajině a také v Sýrii a dalších afrických zemích. Byl také spojen s několika kontroverzními akcemi, včetně obvinění z vraždy jednoho ze zběhů wagnerovců.

Hrátky s nacismem

Utkin byl často obviňován ze sympatií k nacismu, což dokládají některá z jeho tetování a jeho obdiv k Třetí říši. Spojitost s nacismem je zdůrazněna i v kontextu skupiny wagnerovců, která byla několikrát kritizována za užívání nacistických symbolů, píše Al-Džazíra.

V současnosti neexistuje jasný obraz o skutečné roli Dmitrije Utkina v rámci skupiny wagnerovců, stejně jako o jeho vztahu s Jevgenijem Prigožinem. Jeho smrt během letecké havárie společně s Prigožinem jen vyvolá další otázky o jejich spojení a o budoucnosti vojenské skupiny.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy