Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Praha pomáhá rodinám těžce postižených žít normální život: Udženija otevřela novou odlehčovací službu

Alexandra Udženija otevřela v Praze unikátní službu pro zdravotně postižené.
Zdroj: koláž eXtra.cz/Jiří Masojídek
+ Dalších 6 fotografií
praha

V hlavním městě vznikla nová sociální služba. Rodiny těžce tělesně i mentálně postižených pacientů jsou často svým příbuzným k dispozici 24 hodin denně. Když ale potřebuje rodina chvilku odpočinku, může pacienta umístit právě do odlehčovací služby. Mohou si pak třeba zajít do kina, k lékaři, případně i odjet na dovolenou, aniž by si s péčí o pacienty museli dělat starosti. Takové centrum teď hlavní město postavilo ve Vokovicích a jeho otevření se zúčastnila náměstkyně primátora Alexandra Udženija i redakce eXtra.

Jde asi o nejvíce individuální sociální službu, která se u nás nabízí. Služba je dělaná přímo na míru konkrétnímu pacientovi. Centrum jich pojme celkem osm. Výhodou centra je téměř domácí prostředí, takže pacienti se skutečně cítí dobře. Bylo to vidět i na slavnostním otevření, kterého se redakce eXtra.cz zúčastnila.

Odlehčuje rodinám

"Dětské centrum Paprsek je příspěvková organizace města, existuje už od roku 1994, takže centrum jsme v podstatě postavili z rozpočtu města. Samozřejmě na tyto služby existují dotace, takže pokud to jde, čerpáme je. Podobné služby jsou pro nás velmi důležité," říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora, která má na starosti sociální služby. Přibližuje také to, jak je organizace financovaná. Péči o klienty hradí jejich rodiny, cena úkonů je v řádu desetikorun až stokorun.

Dlouhodobí klienti

"Našim klientům, kteří jsou tady, a jeden je tu s námi třeba už od toho devadesátého čtvrtého roku, se vždycky snažíme vycházet s veškerou péčí vstříc, aby péče pro rodiny byla co nejsnadnější," přibližuje náměstkyně primátora. Ta zahájila provoz zbrusu nového centra.

Rozhodně to tu nevypadá jako nemocnice, pokoje jsou velmi útulné a připomínají spíš velký dům. Cílová skupina centra je velmi široká, stará se o klienty ve věku od 16 do 45 let. Péče je tak velmi individuální a ošetřovatelé musí být flexibilní.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy