Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Posun v kauze Čapí hnízdo: Babiš míří k soudu. Je to vykonstruovaný proces, míní expremiér

Andrej Babiš míří k soudu, rozhodl žalobce
Zdroj: Profimedia
Obžaloba

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dnes podal obžalobu na předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. O obžalobě dvou osob dnes informoval mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Expremiér Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. Vinu v minulosti odmítla i Nagyová.

„Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal dne 21. března 2022 obžalobu na dvě fyzické osoby ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo,“ uvedl Cimbala. Jedné obviněné osobě je podle něj kladeno za vinu, že se dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, jednání druhé osoby je kvalifikováno jako pomoc ke zločinu dotačního podvodu.

Je to vykonstruovaný proces, řekl

„Dneškem se jen potvrdilo, že kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces,“ sdělil ČTK Babiš. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Babiš podání žaloby "u 15 let staré pseudokauzy" považuje za zcela zjevný účelový pokus o jeho kriminalizaci. „Nebýt v politice nikdo by se tím nikdy nezabýval, protože se nic nestalo. Nikomu nevznikla žádná újma, dotace, i když na ni byl nárok, byla vrácena,“ uvedl. „Nikdy jsem nic trestného neudělal, ani v minulosti, ani v politice, kde mám čistý stůl. A to prokážu i u soudu," dodal.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy