Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Porod v sutinách, záchrana po 55 hodinách i živé batole. Dojemné momenty z katastrofálního zemětřesení

Záchrana třináctiletého chlapce v Turecku.
Zdroj: Profimedia
+ Dalších 8 fotografií
neštěstí

Hrozivé zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii, si vyžádalo tisíce obětí, z nichž mnohé se doposud nepodařilo vyhrabat ze zřícených budov. Obrovské úsilí záchranných týmů, mezi kterými jsou i ty z Česka, však přineslo i dojemné momenty. Například novorozence, který se narodil pod sutinami, nebo ženu, která strávila pod troskami 32 hodin a vytáhli ji živou. Snímky z místa postuje na Twitteru organizace Syrská civilní obrana neboli Bílé přilby.

Silné zemětřesení zasáhlo v pondělí části Turecka a Sýrie. Za sebou zanechalo podle ČTK nejméně 9500 obětí, z toho přes 2500 na syrské straně hranice. Na pomoc se místním záchranářům ihned vydaly týmy z celého světa včetně speciálního hasičského týmu z České republiky. Zprávy z místa však kromě těch tragických obsahovaly i několik dojemných momentů.

Batole vytažené z trosek

Hned první den svět obletěla informace o záchraně batolete, které tragédii přežilo. Snímek zachráněné holčičky dala organizace Syrská civilní obrana neboli Bílé přilby na Twitter spolu s dalšími videi z místa katastrofy.

Syřanka porodila v sutinách

Neméně dojemný je příběh o záchraně novorozence, jehož maminka porodila v troskách rozpadlé budovy a následně zemřela. "Když se dítě narodilo, jeho matka zemřela po úderu zemětřesení v Aleppu," napsala aktivistka Ehab Rida na twitterovém účtu. Ke krátkému komentáři sdílela i video zachycující muže, který s novorozenětem utíká do bezpečí. Syrská dobrovolnická organizace umístila na Twitter video, na něm je vidět malé dítě, které bylo vytaženo živé z trosek zemětřesení ve vesnici Qatma.

Pod troskami strávila 32 hodin

Další těžko uvěřitelný příběh se stal ve zřícené budově v Diyarbakiru. Pětatřicetiletá Zeynep Ateşoğullarıová strávila dlouhých 32 hodin pod troskami, než ji vytáhli záchranáři. Po prvotním ošetření ji následně pomocí nosítek naložili do sanitky a odvezli do nemocnice. Video z její záchrany je k vidění rovněž na Twitteru.

Malý Ahmed

Příběh malého Ahmeda patří k těm smutnějším. Jeho rodina uprchla v rámci Sýrie před válkou a nový domov našla ve vesnici Katma severně od Aleppa. Jenže i o něj nyní následkem zemětřesení přišla. Video ze záchrany Ahmeda je k vidění na Facebooku Bílých přileb. Je na něm vidět, jak se záchranáři museli dostat přes železné výztuže betonu. Nakonec však byla záchrana úspěšná a chlapec měl tak štěstí v neštěstí.

Dívka kryla bratříčka 17 hodin

Bratr a sestra přečkali pod sutinami v syrském Idlibu 26 hodin. Během této doby chránila sedmiletá dívka svého bratra vlastním tělem před troskami. Fotka, jak se oba krčí pod velkým kusem betonu, obletěla sociální sítě.

Chlapce s andulkou vyprostili po 55 hodinách

Třináctiletý Berat strávil spolu se svou andulkou neuvěřitelných 55 hodin pod troskami, než je vyprostili záchranáři. Chlapec skončil hospitalizovaný v nemocnici. Podle webu Daily Sabah byla Beratově nalezení přítomna jeho teta, která čas od času ronila slzy radosti a děkovala Bohu, když viděla svého synovce naživu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy