Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Poprava jako z devadesátek. Starostu obce na Plzeňsku zastřelili a zapálili v autě

Hořící auto (ilustrační foto)
Zdroj: Unsplash/Matt Hearne
vražda starosty

Policejní vyšetřování nedávného nálezu těla uvnitř ohořelého auta v blízkosti Benešovic na Tachovsku podle všeho odhalilo, že šlo o vraždu. Stejně šokující jako způsob jejího provedení je i identita popraveného muže – podle informací serveru Novinky.cz šlo o starostu obce Myslinka v okrese Plzeň-sever. Mrtvý starosta Přemysl Holmik (†51) navíc podnikal ve stavebnictví. Okolnosti vraždy, které policie aktuálně vyšetřuje, připomínají svým charakterem zabíjení podnikatelů během devadesátých let.

Zavražděný muž měl být původně popraven kulkou a auto s tělem uvnitř měl pachatel posléze zapálit proto, aby zlikvidoval co nejvíce stop a eliminoval možnost, že na místě zanechá jakýkoli důkaz. Jak informoval Novinky.cz zdroj blízký vyšetřování, ohořelý vrak vozu byl nalezen zhruba dvacet minut cesty od domova oběti.

V policejní databázi pohřešovaných osob byl Přemysl Holmik – pravděpodobná oběť a starosta nedaleké obce Myslinka – od středy 4. října, tedy stejného dne, kdy bylo tělo nalezeno. Vyšetřovatelé ale nepožádali veřejnost o pomoc s pátráním, jak bývá v takových případech obvyklé. Muž byl navíc ze seznamu hledaných mezitím vyjmut a dnes už v něm není.

Schůzka s dlužníkem

Samotní policisté se k podrobnostem případu zatím nevyjadřují, oficiálně ještě nepotvrdili ani totožnost zavražděného. „Na základě výsledků soudní pitvy, dosud provedených expertiz a zjištěných skutkových okolností prověřujeme tento případ pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Ve věci nadále probíhají úkony trestního řízení,“ uvedla policie na sociální síti X.

Případ nejprve vyšetřovali tachovští kriminalisté, následně ho však předali elitní plzeňské krajské „mordpartě“, jak informovala Mladá fronta Dnes. Z dosud dostupných informací vyplývá, že vražda patrně souvisí se schůzkou, kterou měla oběť ve Středočeském kraji. Muž se měl během ní setkat s člověkem, který mu dlužil nemalý finanční obnos. Záznamy z dálničních kamer policistům ukázaly, že Holmik skutečně směřoval na Prahu.

Zemřelý muž v minulosti působil jako manažer velké stavební firmy Swietelsky, která získávala významné zakázky od státu. V roce 2020 však firmu opustil a podnikal samostatně.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy